Deset najgorih avionskih nesreća

OTKAKO je avion postao standardno masovno prijevozno sredstvo, dogodile su se mnogobrojne avionske nesreće, a mi vam donosimo deset najgorih u povijesti.

3. ožujka 1974. godine avion proizvođača McDonell Douglas (koji je proizveo i ovaj koji se srušio u Madridu) tipa DC-10, turske kompanije THY, srušio se u šumu u blizini aerodroma Orly u Parizu. U nesreći je poginulo svih 346 putnika sa članovima posade. Nesreću je izazvalo iskakanje vrata za prtljagu iz ležišta, što je izazvalo pad pritiska u avionu i zbog čega su pod putničke kabine urušio i presjekao električne instalacije kormila i liftova.

27. ožujka 1977. godine dva aviona tipa Boeing 747 kompanija KLM i Pan Am sudarili su se na maglovitoj pisti na Tenerifima. Poginule su 583 osobe, a nesreću je izazvao KLM-ov avion koji je bez dopuštenja krenuo na uzletnu pistu i naletio na Pan Am-ov avion koji je upravo tad bio sletio.

25. svibnja 1979. godine avionu tipa DC-10 American Airlinesa otpao je motor prilikom uzlijetanja na aerodromu O'Hare u Chicagu. To je izazvalo ozbiljno oštećenje na krilu aviona koji se srušio nepunih dva kilometra od piste te su pritom poginule 273 osobe. Za nesreću je bio kriv neispravan nosač motora na avionu.

19. kolovoza 1980. godine avion kompanije Saudia na liniji L-1011 za Karachi vraćao se u Riyadh u Saudijskoj Arabiji zbog požara koji je izbio unutar aviona. U požaru koji je naglo izbio izgorjela je 301 osoba, a avion se otkotrljao niz pistu. Iz još uvijek neshvatljivih razloga nije bilo ni pokušaja evakuacije eventualnih preživjelih iz aviona.

1. rujna 1983. godine Boeing 747 kompanije Korean Air Lines oborio je sovjetski borbeni avion zbog ulaska tog putničkog aviona u sovjetski zračni prostor blizu otoka Sakhalin na sjevernom Pacifiku. Svi putnici u avionu, zajedno sa članovima posade,, su poginuli - njih 269. Za nesreću je okrivljena posada putničkog aviona zbog nepažnje.

23. lipnja 1985. godine teroristi, pripadnici šijitske skupine Babbar Khalsa, postavljaju bombu u avionu kompanije Air Indija tipa Boeing 747, na liniji Toronto-Bombay. Zrakoplov je srušen nedaleko od irske obale, pri čemu je poginulo 329 osoba.

12. kolovoza 1985. godine Boeing 747 japanske kompanije Japan Air Lines srušio se pored planine Fuji nakon što je uzletio s aerodroma u Tokiju. U padu aviona poginulo je 520 osoba. Loše održavanje na stražnjem dijelu aviona prouzročilo je kidanje repnog dijela, što je u konačnici uzrokovalo njegov pad.

3. srpnja 1988. godine avion tipa Airbus A300 kompanije Iran Air oboren je iznad Hormuza, a oborio ga je projektil ispaljen iz američkog razarača Vincennes. Poginulo je 290 putnika i svi članovi posade. Posada razarača smatrala je kako se radi o neprijateljskom avionu i na njega su ispalili dva projektila zemlja-zrak.

21. prosinca 1988. godine bomba je još jednom bila uzrok pada aviona iznad Lockerbija u Škotskoj. Pan Am-ov zrakoplov na liniji 103 srušili su libijski agenti, a poginulo je 270 putnika i 11 članova posade.

12. studenog 1996. godine došlo je do sudara dva aviona u zraku blizu New Delhija u kojem je poginulo 349 osoba. Sudarili su se kazahstanski Iljušin IL-76 i saudijski Boeing 747. Posada Iljušina nije poslušala upute kontrole leta te je kriva za sudar.

B.V.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više