Deset potpisnica žali zbog američke najave o povlačenju iz sporazuma Otvoreno nebo

Foto: EPA

DESET zemalja potpisnica sporazuma Otvoreno nebo izrazilo je žaljenje zbog najave američkog povlačenja iz toga sporazuma, o čemu u petak u Bruxellesu raspravljaju veleposlanici članica NATO-a.

"Žalimo zbog najave američke vlade da se namjerava povući iz sporazuma Otvoreno nebo, iako dijelimo zabrinutost u pogledu ruske provedbe odredbi toga sporazuma", stoji u pismu koje su potpisali ministri vanjskih poslova deset zemalja članica NATO-a. Pismo su potpisali Belgija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Švedska.

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992., a na snagu je stupio 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica. Sporazum pridonosi transparentnosti, što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegova stupanja na snagu zabilježeno je preko 1500 opservacijskih letova.

Potpisnice će nastaviti provoditi sporazum

Već neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Države se međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao naznačiti da namjerava izići iz sporazuma.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija opetovano krši odredbe sporazuma i da će se Sjedinjene Države i formalno povući iz njega za šest mjeseci. Nakon toga je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za petak popodne sazvao hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici zemalja članica.

Deset zemalja potpisnica u svom je pismu najavilo da će nastaviti provoditi sporazum

"Nastavit ćemo provoditi sporazum Otvoreno nebo, koji ima jasnu dodanu vrijednost za arhitekturu konvencionalne kontrole naoružanja i sigurnosnu suradnju. Potvrđujem da taj sporazum ostaje funkcionalan i koristan", kaže se u pismu i dodaje da će te zemlje nastaviti angažirati Rusiju u provedbi sporazuma "kao što je ranije odlučeno među saveznicima i ostalim europskim partnerima kako bi se riješila otvorena pitanja poput neopravdanih restrikcija za letove iznad Kalinjingrada".

"Nastavit ćemo tražiti od Rusije da ukine te restrikcije i nastavi dijalog sa svim stranama", kaže se u pismu.
Na summitu NATO-a 2018. izražena je zabrinutost zbog ruske selektivne primjene sporazuma, ali saveznici pokušavaju odgovoriti Sjedinjene Države od napuštanja sporazuma.

Pročitajte više