Deseti rođendan biblioteke "Stribor"

Biblioteka za djecu "Stribor" zagrebačke nakladničke kuće "Znanje" obilježit će od 29. studenoga do 4. prosinca deseti rođendan.

U knjižarama "Znanja" prodavat će se "Striborovi" naslovi po prigodnim cijenama, u zagrebačkom kazalištu "Trešnji" odigrat će se tri besplatne predstave za djecu, bit će predstavljene knjige u Muzeju "Mimari", gdje su prije deset godina predstavljeni prvi "Striborovi" naslovi.

Biblioteka "Stribor", koja je naslov preuzela prema glasovitu liku "Priča iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić, u tijeku deset godina, od jeseni 1994., objavila je 110 naslova hrvatskih i stranih književnika. Biblioteka koju uređuje Vera Barić pojavila se nakon nestanka popularne biblioteke "Vjeverice" koju je objavljivala izdavačka kuća "Mladost".

U prvim godinama knjige su izlazile u dva kola na godinu sa šest do sedam naslova, a zadnjih godina izlazi jedno kolo godišnje sa sedam naslova.

Biblioteka "Stribor" objavila je niz najpoznatijih, antologijskih djela svjetske književnosti, a osim toga prati i stvaralaštvo suvremenih stranih autora za djecu. Biblioteka je objavila najpoznatija i najljepša djela hrvatske književnosti za djecu, a mnogi suvremeni hrvatski autori objavili su svoje knjige u "Striboru".

Svoje osebujno kreativno stvaralaštvo Biblioteci su darovali mnogi hrvatski ilustratori, akademski slikari, ali i stripcrtači, koji su dočarali mnoge likove "Striborovih" izdanja.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više