Desnica gubi izbore u Australiji

AUSTRALSKI premijer John Howard, koji je od 1996. vodio zemlju na čelu, priznao je poraz svoje desničarske koalicije Liberalne i Nacionalne stranke na parlamentarnim izborima u Australiji, a prvi rezultati sugeriraju da je osim vlasti izgubio i vlastito mjesto u parlamentu.

IZLAZNE ankete televizije Sky, provedene u 31 od tzv. "marginalnih" izbornih jedinica koje tradicionalno služe kao indikator nacionalnog biračkog raspoloženja. U 30 njih su kandidate desnice porazili kandidati ljevičarske Australske laburističke stranke (ALP).

"Brojke koje vidimo večeras sugeriraju da će laburisti sastaviti vladu", tvrdi Julia Gillard, zamjenica vođe australskih laburista.

Laburisti i njihov vođa Kevin Rudd će tako okončati 11-godišnju vladavinu desnice koja je pod premijerom Howardom četiri puta dobila izbore.

Anketa Auspolla navodi da laburisti mogu računati na oko 53 % glasova, dok je desničarska koalicija na 47 % glasova. Auspoll je također proveo anketu u sidnejskoj izbornoj jedinici Bennelong koju zastupa Howard, te će prema njoj pobjedu odnijeti laburistička kandidatkinja Maxine McKew. Time će Howard postati prvi australski premijer koji je nakon 78 godina izgubio izbore u vlastitoj izbornoj jedinici.

Ubrzo nakon toga se Howard obratio javnosti, priznao poraz i rekao kako je Rudda nazvao telefonom i čestitao na pobjedi. "Bila je neizmjerna čast biti premijerom Australije", rekao je okupljenim pristašama i rekao kako Australiju Ruddu ostavlja "snažnijom, ponosnijom i bogatijom nego što je ona to bila prije 11 i pol godina".

Iako Howardu mnogi Australci pripisuju izvrsne ekonomske rezultate Australije u prethodnih jedanaest godina, daleko više mu zamjeraju čvrsto savezništvo s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, kao i odbijanje da potpiše Protokol iz Kjota. U australskoj javnosti se ovogodišnje katastrofalne suše smatraju posljedicom globalnog zatopljenja, što su Rudd i njegovi laburisti znali dobro iskoristiti, obećavši borbu protiv klimatskih promjena kao i hitno povlačenje australskih trupa iz Iraka.

U Australiji se, inače, od završetka drugog svjetskog rata samo šest puta promijenila vlast. Howard je u povijest ušao kao drugi premijer po dužini mandata, iza osnivača Liberalne stranke Sir Roberta Menziesa koji je bio premijerom od 1939. do 1941. godine, odnosno od 1949. do 1966. godine.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više