Desničari divljali njemačkim gradom zbog ubojstva za koje se sumnjiče izbjeglice

Screenshot: Facebook/Markus Schwarz

NAKON što je ubojstvo Nijemca za koji su osumnjičena dvojica izbjeglica izazvalo prosvjede i nasilje nad migrantima i izbjeglicama od strane desničarskih huligana, kancelarka Angela Merkel osudila je "uličnu pravdu". 

35-godišnji Nijemac nasmrt je izboden nožem, a još dvojica Nijemaca, 33-godišnjak i 38-godišnjak, teško su ozlijeđeni u sukobu do kojeg je došlo na marginama uličnog festivala u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu. 

Smrtonosni sukob, u kojem je navodno sudjelovalo desetak ljudi, dogodio se oko 3 sata ujutro u nedjelju, a festival je u međuvremenu otkazan. Policija je uhitila jednog Sirijca (23) i jednog Iračanina (22) zbog sumnje da su počinili ubojstvo.

Policija negirala glasine da su Nijemci branili ženu od izbjeglica

Na društvenim mrežama ubrzo su se počele širiti glasine da su se napadnuti Nijemci sukobili s izbjeglicama zbog seksualnog uznemiravanja žene na festivalu, ali policija je negirala ovo objašnjenje. "Istraga, posebno oko motiva, detalja zločina i oružja kojim je ubojstvo počinjeno, nastavlja se", izjavila je policija u priopćenju.

Međutim, njemački desničari brzo su izišli u prosvjed zbog posljednjeg slučaja migrantskog nasilja. Prvo se stotinjak ljudi okupilo u nedjelju na prosvjedu koji je prošao bez incidenta. Kasnije istog dana, veći broj ljudi, njih osamstotinjak, okupilo se na poziv krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), antimuslimanske organizacije Pegida i ekstremne navijačke skupine Kaotic Chemnitz, u centru grada pored spomenika Karlu Marxu. Chemnitz se, inače, u vrijeme komunističkog režima koji je vladao Istočnom Njemačkom zvao Karl Marx Stadt.

A upravo na tom mjestu krajnji desničari i s njima povezani nogometni huligani počeli su divljati iz odmazde za ubojstvo, napadajući policiju i prolaznike koji su im izgledali kao stranci, bacajući boce  i kamenje i nasrćući na njih.

 

 

Ekstremni desničari napadali policiju i lovili migrante po ulicama

Policija je, kako se čini, ostala zatečena brojnošću i agresivnošću desničarskih prosvjednika. Budući da nije mogla uspostaviti kontrolu, pojačanje je pozvano iz obližnjeg Dresdena i Leipziga, javlja Deutsche Welle. Reporterka DW-a Melinda Crane opisala je prosvjed kao "apsolutno koordiniran i potaknut".

Prosvjednici su, među ostalim, vikali "mi smo narod" (što je poznati slogan iz masovnih prosvjeda koji su kulminirali rušenjem Berlinskog zida i padom komunističkog režima), "gubite se" i "niste dobrodošli ovdje", prenosi Spiegel. Kaotic Chemnitz je u pozivu na prosvjed na društvenim mrežama napisao da "žele pokazati tko vlada gradom".

Jedan svjedok rekao je za njemačku javnu televiziju MRD kako je vidio da su prosvjednici ulovili jednog migranta u parku i izudarali ga dok je ležao na podu, a snimke na društvenim mrežama također pokazuju napade ovog tipa. Organizatori pozvali na nastavak prosvjeda za danas predvečer, dok su ljevičarski aktivisti također pozvali na protuprosvjed.

Prema izvještajima s društvenih mreža, prosvjed se zaista ponovio i danas, i to na istom mjestu.

 

 

 

 

"Ovakvi neredi, lov na ljude koji izgledaju kao stranci ili pokušaj da se mržnja proširi ulicama, za to nema mjesta u našoj zemlji i mi, kao njemačka vlada, osuđujemo to na najsnažniji način. Naša osnovna poruka za Chemnitz i šire je da nema mjesta za uličnu pravdu, za grupe koje šire mržnju na ulicama, za netoleranciju i ekstremizam ", poručio je glasnogovornik njemačke kancelarke Steffan Seibert.

Zastupnik AfD-a podržava prosvjednike: Dužnost je zaustaviti "migraciju noževima"

No parlamentarni zastupnik AfD-a, Markus Frohnmaier, poslao je dijametralno suprotnu poruku. "Ako država više neće štititi građane, onda je na narodu da iziđe na ulice i zaštiti se sam. To je jednostavno tako! Danas je dužnost građanina da zaustavi smrtonosnu 'migraciju noževima'! To je mogao biti vaš otac, sin ili brat!", napisao je Frohnmaier, aludirajući na milijunski priljev izbjeglica i migranata od 2015. i sporadične slučajeve smrtonosnog nasilja koji su isti počinili. 

S druge strane, osudama desničarskih nereda pridružile su se i zastupnica stranke Ljevica Martina Renner, koja je u tweetu napisala da se "užasno ubojstvo, čija pozadina je nejasna, instrumentalizira na najodvratniji mogući način za rasističke nerede u Chemnitzu", kao i gradonačelnica Chemnitza Barbara Ludwig, koja je izjavila da je "užasnuta" desničarskim neredima.

Pročitajte više