Desničari prikupili 1.5 milijuna eura za francuskog policajca koji je ubio mladića

Ilustracija: EPA

EKSTREMNI desničar Jean Messiha objavio je kako je crowdfunding kampanjom prikupljeno više od 1.5 milijuna eura za obitelj francuskog policajca zatvorenog zbog ubojstva 17-godišnjaka. Riječ je ubojstvu koje je izazvalo nerede diljem zemlje, piše Associated Press.

Kritičari tvrde kako su pravi motiv kampanje bili širenje poruke mržnje i sukobljavanje krajnje desnice sa stanovnicima siromašnih predgrađa, gdje živi mnogo ljudi imigrantskog podrijetla. Francuska premijerka Elisabeth Borne poručila je kako prikupljanje novca za obitelj zatvorenog policajca nije pridonijelo smirivanju situacije.

"Svakodnevno se bore da Francuska ostane Francuska"

Policajac odgovoran za ubojstvo tinejdžera je identificiran samo kao Florian M. Messiha je jučer na Twitteru pozdravio ono što je nazvao "povijesnim simbolom nacionalne velikodušnosti". Potvrdio je kako kampanja završava. Kazao je kako je više od 100.000 donatora pridonijelo kampanji koja je pokrenuta u petak. 

Smatra kako je ovo znak podrške službenicima za provođenje zakona "koji se na određeni način svakodnevno bore da Francuska ostane Francuska". Messiha se pohvalio kako su prikupili više novca nego kampanja otvorena za obitelj ubijenog Nahela.

Rođen je u Egiptu

Obitelj žrtve je podnijela pritužbu tvrdeći da je cilj Messihine kampanje "kriminalizirati" žrtvu i pridobiti potporu za policajca koji je pucao na njega. Još uvijek nije poznato hoće li na temelju te pritužbe biti otvorena istraga. Socijalistički zastupnik Arthur Delaporte iz Calvadosa također je podnio žalbu osporavajući pravnu osnovu kampanje.  

Messiha, rođen u Egiptu, bivši je dužnosnik stranke Nacionalno okupljanje krajnje desničarske čelnice Marine Le Pen. Povukao se iz politike i vratio u svoj trust mozgova. Pozicionirao se kao oštar kritičar migracije iz Afrike.

Pročitajte više