Detalji upada specijalaca u hidrocentralu na Kosovu: "Repetirali su puške"

NEMANJA Milovanović, radnik Centra za ekologiju i sport u blizini hidrocentrale Gazivode, u koju su danas upali naoružani kosovski specijalci, ispričao je novinarima srpskih Večernjih novosti kako je to izgledalo.

"Upali su odjednom. Grunuli su na vrata s dugim cijevima. Natrpali su mene i moje kolege u jednu prostoriju. Provocirali su nas, a na svaki naš pokušaj izlaska repetirali su oružje i prijetili nam da će zapucati", ispričao je Milovanović, pa dodao kako mu nije bilo svejedno kad je vidio maskirane i do zuba naoružane kosovske specijalce.

"Otvoreno su nas provocirali. Bahato su nam govorili da oni mogu doći u naš objekt kad god hoće i da nema te sile koja ih u tome može spriječiti", rekao je Milovanović, dodavši kako su specijalci munjevito blokirali ulaz u objekt koji je nedavno svečano otvorio srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Rasporedili su se u obližnjoj šumi s puškama spremnima na palbju. Nikome nisu dozvoljavali da prođe tuda niti da priđe našem centru. Kroz glavu mi je samo prolazilo šta će se desiti ako opali samo jedan metak. Od toga me je podilazila jeza", dodao je Milovanović.

Specijalci upali u hidrocentralu i vezali Srbe

Podsjetimo, pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU (Regionalna jedinice za ulični kriminal) zauzeli su danas prijepodne umjetno jezero i hidrocentralu Gazivode na sjeveru Kosova. 

Akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca ROSU-a, koji su opkolili umjetno jezero i vezali Srbe zaposlene u hidrocentrale, javili su srpski mediji.

Pripadnici ROSU-a su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane. Kako navodi prištinski Zeri, oni su okružili umjetno jezero, a policijske snage su tamo uvedene kroz Centar za razvoj ekologije i sporta.

Kosovski predsjednik: Gazivode su dio Kosova

Telegraf je poslijepodne objavio da su se kosovski specijalci povukli, a čini se kako je cijela akcija izvedena kako bi se predsjednik Kosova, Hasim Thaci, mogao provozati gumenim čamcem po jezeru i prošetati pored hidrocentrale.

Kako je javio N1, Thaci je izjavio da je "imao čast proštetati po sjeveru Kosova" i "čamcem se provozati po Gazivodama" te da su "Gazivode dio Republike Kosovo".

U obraćanju medijima na jezeru Gazivoda, Thaci je rekao da je prilikom posjeta "imao posebne osjećaje prema tom dijelu Kosova".

Pročitajte više