Deutsche Telekom možda dolazi i u Sloveniju

TELEKOM Slovenije mogao bi iduće godine biti prodan Deutsche Telekomu u okviru brže privatizacije koju najavljuje mandatar za sastav nove vlade Janez Janša.

Tu informaciju, s kojom je u petak izašlo ljubljansko "Delo", glasnogovornik DT-a za inozemstvo Hans Ehnert odbio je komentirati, rekavši za isti list da kao kompanija koja nastupa na svjetskim burzama DT ne želi komentirati mišljenja drugih i poticati špekulacije.

Janšin koalicijski partner i vjerojatni ministar financija u novoj vladi Andrej Bajuk izjavio je nedavno da država svoj udio u Telekomu Slovenije mora prodati, ali da to mora biti napravljeno na oprezan i transparentan način. Bajuk se zauzima da Telekom Slovenije, u kojemu država ima 65 posto dionica u neposrednom vlasništvu i još 8 posto preko dva državna fonda, što prije počne kotirati na burzi.

Telekom Slovenije ostvario je prošle godine dobitak od 42 milijuna eura, a ukupni prihod cijele Telekomove skupine, u kojoj su još operater mobilne telefonije Mobitel i internet-provider Siol, iznosio je 570 milijuna eura.

"Delo" navodi i izjavu člana uprave DT-a Karla-Gerharda Eicka, koji je nedavno za njemački "Die Zeit" rekao da je istočna Europa područje najvećeg strateškog interesa i da se zanimaju za ulazak na tržišta u kojima dominiraju državni Telekomi, poput SiCG-a, Slovenije i Rumunjske.

Prijašnje slovenske vlade, koje su vodili liberalni demokrati (LDS), više su puta najavljivale privatizaciju Telekoma, ali su kasnije odustajanje objašnjavale niskim cijenama i malim interesom nakon što je završen prvi investicijski boom zapadnih telekom poduzeća u srednje i istočnoeuropskim zemljama. Nastojanja Telekoma Slovenije da se uključi u privatizaciju telekom-tržišta u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i na Kosovu bila su zadnjih godina više-manje neuspješna.

Kako navode slovenski izvori, Deutsche Telekom mogao bi se ponovno odlučiti na veći investicijski pothvat u idućoj godini budući da je smanjio dugove, a u trećem kvartalu ove godine ostvario dobitak dvostruko veći od planiranog.

Pročitajte više