dhk traži veće honorare piscima i uređenije odnose na tržištu

Društvo hrvatskih književnika (DHK) požalilo se na današnjoj javnoj tribini na neuređene odnose na području autorskih prava i niske honorare koje dobijaju njihovi članovi za prodaju prava na objavljivanje svojih djela.

Tajnik DHK-a Željko Knežević podsjetio je da Zakon o autorskom pravu propisuje kako se autoru mora osigurati određeni minimalni iznos naknade bez obzira na broj prodanih primjeraka.

Hrvoje Hitrec je ocijeno kako se stanje autorskih prava stalno pogoršava. Ministarstvo kulture daje godišnje za izdavaštvo gotovo 40 milijuna kuna, ali DHK nema nikakve podatke koliko od toga dolazi autoru. No, honorari su poražavajuće niski, zaključio je Hitrec.

Predstavnici nakladnika Kruno Zakarijah i Damir Mikuličić odvratili su da je Hitrec pogriješio temu razgovora jer visinu honorara određuje tržište. Broj čitatelja je mali i nakladništvo je skupo, pa Mikuličić predlaže da nakladnik snosi troškove jednog dijela honorara, a ostalo da naknadi država, kao i kod pšenice. Oni su primijetili da autorska prava nisu sporna, i da se ona u njihovim udrugama poštivaju.

Nakladnik Milan Osmec kazao je da je posljednje tri godina država dala ´enormno mnogo´. Ocijenio je da bi zakonsko propisivanje minimuma honorara moglo ´kvačiti´ samo državne izdavače, jer privatni nakladnici ne bi htjeli ulaziti u odnose koji bi ih uništili na tržištu.

Nakladnik Zvonko Maštrović optužio je Ministarstvo kulture da pomaže samo neke nakladnike, te da ti ´rade samo za Ministarstvo´. Smatra da bi Ministarstvo trebalo plaćati izravno knjižnicama u kojima stručnjaci najbolje znaju koje im knjige trebaju.

Tomislav Jelić iz Ministarstva kulture odvratio je kako Ministarstvo izdvaja novac u najboljoj namjeri, kako bi osiguralo zadovoljenje javnih potreba u kulturi u uvjetima tržišta.

Književnik Pajo Kanižaj izrazio je zapanjenost činjenicom da njegove radove uzimaju autori i urednici raznih čitanki te da ga nitko o tome ne obavještava i ne traže dopušenje, a kamoli da plaća naknadu.

Ante Obuljen pozvao je uime HRT-a pisce na suradnju oko izrade kodeksa koji bi regulirao obveze vlasnika autorskih prava i medijskih kuća u Hrvatskoj.

Dajana Tomić iz Dražavnog zavoda za zaštitu intelektualnog vlasništva upoznala je skup o promjenama koje zagovara prijedlog zakona o autorskim pravima koji je u pripremi. Većine odredbi neće se sadržajno mijenjati, a prihvatit će se direktive Europske unije i neke novine u vezi publiciranja radova na internetu.

Pročitajte više