Die Zeit: U SOA-inim dosjeima piše da je Žužul prljavi novac od Ježića predao Sanaderu

NJEMAČKI Die Zeit objavio je opširan tekst o poslovima Hypo Banke na Balkanu, naslova "Sponzori Balkana". U tekstu se spominju Kulterer kojemu je jučer počelo suđenje, Zagorec, Ivo Sanader, Robert Ježić, ali i jedno novo ime - ime Sanaderovog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

"Hrvatska antikorupcijska agencija Uskok pokušava prikupiti dokaze protiv Sanadera. Jedan od fatalnih dokaza za Ivu Sanadera mogao bi otkriti Robert Ježić, hrvatski industrijalac i njemački počasni konzul. On je uhićen dan nakon Sanaderovog bijega iz Hrvatske, odnosno dan nakon što je Sanader i službeno postao osumnjičen za korupciju i mito", piše Die Zeit te dodaje kako je Ježić podmitio Sanadera prilikom kupnje 25 posto dionica Diokija. Die Zeit se poziva na dokumente SOA-e i piše kako je 1. svibnja 2004. godine u Trstu tada ministar vanjskih poslova Miomir Žužul preuzeo novac od Ježića i dao ga Sanaderu. "Ubrzo nakon toga Žužul je podnio ostavku zbog optužbi za korupciju", navodi Die Zeit.

U tekstu Die Zeita autor se osvrće i na predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskjoj te kaže kako se za HDZ predviđa katastrofalan scenarij zbog sumnji da je cijeli vrh HDZ-a bio umiješan ili znao za afere. "Odmah nakon Sanaderovog bijega s mjesta premijera Kosor je smijenila dva 'sumnjiva' ministra iz Vlade. Ipak, s nekadašnjim šefom obavještajne službe i aktualnim ministrom unutarnjih poslova Karamarkom i aktualnim ministrom infrastrukture Kalmetom, u kabinetu sjede još dva ministra, koji su i dalje povezani s Kućnom bankom balkanske mafije, kako su interno zvali Hypo", piše Die Zeit dodajući kako su oba ministra iz Dalmacije te da su na tom području HDZ-u osiguravali glasove.

> Je li se izvukao Miomir Žužul?

Pročitajte više