Dijelovi Studije projekta Družba Adria su vojna tajna

NA DANAŠNJOJ prvoj sjednici Komisije za ocjenu cjelovitosti Studije projekta Družba Adria članovi Komisije raspravljali su o dijelu koji se odnosi na kopneni dio, a u raspravama su iznijeta vrlo različita mišljenja i stavovi.

Govoreći svaki sa svog aspekta članovi Komisije rekli su da Studija nije cjelovita i da traži stručne dopune.

Nakon današnje sjednice sutra će se u Malinskoj raspraviti o dijelu Studije vezano za terminal Omišalj i turizam, a u srijedu u Rijeci o balastnim vodama i ribarstvu. Nakon tih rasprava Komisija će u četvrtak u Zagrebu odlučiti, je li Studija utjecaja na okoliš projekta "Družba Adria" cjelovita i stručno utemeljena, rekao je predsjednik Komisije i načelnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nenad Mikulić.

Na sjednici se čulo da pojedini parcijalni dijelovi, koji su uglavnom govorili o rizicima projekta nisu uneseni u cjelovitu Studiju.

Posebno oštru ocjenu izrekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju Franjo Plavšić, zamjerajući Janafu što, uz dijelove Studije proglašene vojnom tajnom traži da se još neki dijelovi proglase poslovnom tajnom. Plavšić se usprotivio i da se četiri dana raspravlja o Studiji, smatrajući da se to može napraviti u jednom danu, ali za taj zahtjev nije dobio potporu ostalih članova Komisije. Rekao je i da Studija nije uzela u obzir kronični utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš, odnosno nije procijenila rizike, štete, a nafta je, rekao je, vrlo opasna, zapaljiva i otrovna, a njezini sastojci mogu izazvati i rak.

I sa stajališta ugroza podzemnih voda i odgovora u slučaju onečišćenja, Studija nije dobila prolaznu ocjenu, a nije prihvatljiva ni u smislu prostorno-planske dokumentacije jer su se dogodile promjene u prostoru. Rečeno je također da se Studija odnosi na prijevoz pet milijun tona nafte, koliko je predviđeno u prvoj fazi projekta Družba Adria, iako je u drugoj fazi planira prijevoz deset milijuna tona, a u trećoj 15 milijuna tona nafte.

Studija ima oko 1500 stranica, a za Janaf ju je izradio Rudarsko-geološko--naftni fakultet iz Zagreba i Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i njegova ispostava u Dubrovniku. Sporazum o Družbi Adriji potpisala je bivša Vlada, a temeljem njega bi se dopremala nafta iz Rusije preko šest zemalja do luke u Omišlju.

Prije početka današnje sjednice u hotelu International, ispred hotela okupili su se prosvjednici Odbora za zaštitu Jadrana tražeći od Vlade da odustane od tog projekta.

Koordinaciju odbora čine Zeleni forum, Franjevački svjetovni red, Udruga za demokratsko društvo i ostale građanske udruge. One su Vladi uputile apel s više od 2000 potpisa građana tražeći da odustane od tog "visoko riskantnog i opasnog projekta koji po europskom načelu predostrožnosti, osnovne razboritosti i brige o okolišu predstavlja jednostavno neprihvatljiv rizik".


Pročitajte više