Dijete umrlo nakon što je pušteno iz OB-a Pula. To nije prvi slučaj u toj bolnici

Foto: Screenshot; TV Nova

U nedjelju je u Općoj bolnici u Puli preminulo dvogodišnje dijete iz Poreča. Uzrok smrti još nije poznat, ali Index je neslužbeno doznao da su ranije ujutro roditelji s djetetom bili u bolnici te da su pušteni kući, što nam je potvrdila i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić. Slučaj je preuzelo Državno odvjetništvo.

Slična tragedija dogodila se u srpnju prošle godine kada je u Medulinu preminula petogodišnja Čehinja, a naknadno se ispostavilo da su roditelji s njom već bili na odjelu pedijatrije u pulskoj bolnici i da su pušteni kući zajedno s djetetom, koje je nedugo nakon toga preminulo. Uzrok smrti te djevojčice još nije poznat.

Petogodišnja djevojčica preminula prošlo ljeto, roditelji ranije bili s njom na pregledu. Poslani su kući 

Županijsko državno odvjetništvo u Puli naredilo je pregled i obdukciju petogodišnje Čehinje u srpnju prošle godine radi utvrđivanja uzroka smrti, a na ostala pitanja Indexu tada nisu mogli odgovoriti zbog, kako kažu, "ograničenja propisanih Zakonom o kaznenom postupku". 

Slučaj umrle curice komentirao je tada i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je kazao da je prethodno djevojčica "pomno pregledana u bolnici". 

"Ja sam upućen u navedenu situaciju, u kontaktu sam s ravnateljicom Opće bolnice Pula, kolegicom Hrstić. S obzirom na to da je istraga u tijeku, neću komentirati detalje samog događanja. Izrazit ću sućut obitelji preminule petogodišnje turistkinje. Reći ću i to da je ona bila prethodno pregledana u bolnici, da su napravljeni određeni laboratorijski testovi, da je nakon poboljšanja stanja otpuštena kući. Međutim, slijedilo je pogoršanje stanja tijekom jutra.

Prema mojim informacijama, u 6.05 sati je upućen poziv Hitnoj medicinskoj službi. Međutim, oni reanimacijom nisu mogli ništa. Obdukcija je predviđena za petak kada će se znati što je uzrok tog nemilog događaja i tada ćemo moći komentirati sve ostalo. Do tada sam i dalje u kontaktu s ravnateljicom bolnice pa ćemo vidjeti i sagledati ostale elemente postupanja", rekao je tada Beroš. 

Prema nalogu nadležnog državnog odvjetništva, na Odjelu patologije pulske bolnice obavljena je obdukcija djeteta koje je preminulo u Medulinu, a Indexu su tada kazali da na tijelu djeteta nisu pronađeni tragovi nasilja i da su naložena dodatna vještačenja. O detaljima vještačenja nisu htjeli govoriti ponovno se pozivajući na ograničenja propisana zakonom.  

Nakon slučaja preminulog dvogodišnjeg djeteta, o čemu je jučer obavijestila pulska policija, DORH je preuzeo taj slučaj, što je Indexu potvrđeno iz Opće bolnice Pula. Dodatne komentare u tom trenutku nisu imali.

Dijete koje je preminulo ovaj tjedan također bilo na pregledu u toj bolnici

Jučer je pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić Indexu kazala da su, prema njezinim saznanjima, roditelji preminulog dvogodišnjeg djeteta iz Poreča bili s djetetom u bolnici ujutro i da druge detalje o tom slučaju ne zna. Dijete je ponovno dovezeno u bolnicu tijekom noći te su ga liječnici pokušali reanimirati.   

Nakon smrti djeteta u Poreču Index je DORH-u ponovno poslao upit o detaljima smrti petogodišnje Čehinje. Zanimalo nas je koji su na koncu bili rezultati obdukcije, što je utvrđeno te koji je uzrok smrti. Zanimalo nas je i je li DORH ustanovio propuste doktora koji su djevojčicu prethodno pregledali u bolnici i pustili je kući.

"Obavještavamo Vas da u svezi smrti petogodišnje državljanke Republike Češke nije donesena državnoodvjetnička odluka, obzirom da je u tijeku provođenje sudskomedicinskog vještačenja radi utvrđivanja uzroka smrti djeteta", odgovor je DORH-a Indexu. 

"U svezi vašeg upita o postupanju vezanom za smrt djeteta 18. veljače 2024., obavještavamo Vas da je postupanje tijekom izvida tajno, te da se provode izvidi i dokazne radnje kako bi se utvrdio uzrok smrti djeteta", kazali su nam. 

Bolnica osudila pisanja medija da je ista liječnica pregledavala oba preminula djeteta

Lokalni medij Istarski.hr danas je objavio da su neslužbeno doznali da je ista pedijatrica primila oba djeteta te ih pustila kući, nakon čega su preminuli. I Index je zanimalo je li to istina pa smo poslali upit ravnateljici pulske bolnice Ireni Hrstić. Iz Opće bolnice Pula javili su se priopćenjem i oštro osudili ovakve napise. 

"Obraćamo se ovim putem, pisanim priopćenjem, obzirom na veliki interes primarno lokalne javnosti, o smrtnom slučaju 2-godišnjeg djeteta u Općoj bolnici Pula. Prvenstveno, i ovim putem, ponavljamo izraze sućuti roditeljima i ostalim članovima obitelji. Bol i tuga su nemjerljivi.

Informiramo Vas da nismo u mogućnosti iznositi ikakve informacije u javnost, a sve kako bismo održali postupak u potpunoj neovisnosti za donošenje zaključka. Kako Vam je poznato, policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđuje okolnosti smrti djeteta, odnosno provode se izvidi i dokazne radnje, a postupanje tijekom izvida je tajno.

Upravo stoga zabrinjava činjenica iznošenja nepotpunih i dijelom netočnih informacija u lokalnim medijima sa unaprijed iznesenom insinuacijom o nesavjesnom liječenju, konkretno jedne osobe. Smatramo neprofesionalnim način rada istraživačkog novinara kroz pojedinačan i privatan kontat zaposlenika Opće bolnice Pula, a sve po osnovu dostupnih informacija iz 'više povjerljivih izvora bliskih istrazi'.

Osuđujemo način rada koji kao posljedicu ima laičko zaključivanje u izuzetno osjetljivim situacijama, unaprijed izrečenu osudu te umanjenje povjerenja u javne institucije. Djelatnici Opće bolnice Pula svoj posao rade na stručan i profesionalan način, a ustanova nikada nije, i niti će ikada imati namjeru opstruirati istražne radnje", poručili su javnosti iz Opće bolnice Pula. 

Kakvi su uvjeti rada na pulskoj pedijatriji? 

Nije tajna da bolnice u Hrvatskoj imaju problem s nedostatkom radne snage, a iznimka nije ni Opća bolnica u Puli. Jedan od najvećih problema pulska bolnica ima upravo s odjelom pedijatrije, gdje nedostaje velik broj doktora i medicinskih sestara. 

Ravnateljica OB-a Pula kazala je Indexu da je u njihovoj ustanovi, u radu djelatnosti pedijatrije, rad reorganiziran za potrebe bolničke pedijatrijske djelatnosti. Naglasila je i da se pedijatrijska skrb u Istri nikako ne bi smjela sagledavati samo iz konteksta OB-a Pula. 

"Kontekst pedijatrijske skrbi u Istarskoj županiji nikako ne smijete sagledavati samo iz konteksta OB Pula. U svrhu ispravnog informiranja dostupnosti i kvalitete pedijatrijske zdravstvene zaštite u Istarskoj županiji morate problematiku sagledavati objedinjeno, i primarnu i sekundarnu odnosno bolničku pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu", odgovor je na upit zašto je pulska pedijatrija izgubila veći broj radnika u prethodnoj godini.

Pročitajte više