DINOSAUR S MADAGASKARA BIO JE KANIBAL

Tragovi zuba na kostima dinosaura, koji je na Madagaskaru živio prije približno 65 milijuna godina, jasan su dokaz da su te životinje bili kanibali, objavili su američki znanstvenici. L

Iako su postojale takve sumnje, bilo je malo dokaza o tome što je sve bilo na dinosaurovu jelovniku. No, znanstvenici iz Sjedinjenih Država kažu da fosilizirane kosti mesoždera majungatholusa rješavaju sve dvojbe o tome je li pradavna životinja uživala u mesu pripadnika svoje vrste.

Raymond Rogers s Macalester Collegea u St.Paulu, Minnesota, i njegovi suradnici vjeruju da su tragovi zuba majungatholusa prvi jasan dokaz kanibalizma među dinosaurima, jer veličina, razmaci i nazubljenost odgovaraju zubima te vrste.

"Majungatholusova usta odgovaraju 'mjestu zločina'", rekao je Rogers.

Dodao je da otkriće, objavljeno u znanstvenom časopisu "Nature", daje izvrstan uvid u ponašanje i prehrambene navike dinosaura.

Znanstvenici ipak nisu sigurni je li majungatholus, koji je bio visok devet metara i najveći lovac svoga vremena, ubijao plijen ili se hranio strvinama.

U vrijeme dok je živio na otoku na istočnoj obali Afrike, klima je pola godine bila vlažna, a drugu polovicu suha, pa je zbog nestašice hrane majungatholus pribjegavao kanibalizmu kako bi preživio.

Znanstvenici ističu da je kanibalizam česta pojava u životinjskom svijetu, a brojne životinje, od insekata do lavova, hrane se pripadnicima iste vrste zbog različitih ekoloških i evolucijskih razloga.

Madagaskar se smatra pravom riznicom informacija, jer je desecima milijuna godina potpuno izoliran od ostatka kontinenta.



(Hina) bcav dgk

Pročitajte više