Dio konstrukcije sa zgrade pao na čovjeka u centru Zagreba. Grad krivi državu

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

ZBOG jakog vjetra dio skele na Splavnici kod Trga bana Jelačića danas prijepodne pao je na 84-godišnjeg prolaznika koji je s težim ozljedama prevezen u zagrebačku Kliniku za traumatologiju.

Šef dežurne službe u Klinici za traumatologiju primarijus Mario Malović za Hrvatski radio rekao je da su tijekom jutarnjih sati zaprimili gospodina starije životne dobi koji je zadobio ozljedu ramena. 

"Nakon dijagnostičke, odnosno radiološke obrade, utvrđen je prijelom u području ramenog obruča te je pacijent imobiliziran. Riječ je o teškim tjelesnim ozljedama, no za sada je pušten kući te će se javiti na kontrolu za tri dana", rekao je primarijus Malović.

U vrijeme događaja puhao je jak vjetar, što je i moguć uzrok rušenja konstrukcije koja je pridržavala fasadu i balkonska vrata.

Ostatak konstrukcije pao je na jedan od štandova s cvijećem na kojem srećom nije bilo nikog iako je Splavnica vrvjela ljudima.

Grad krivi državu

U gradu upozoravaju da je u središtu Zagreba mnogo opasnih zgrada koje nisu sanirane nakon potresa. Za to krive državu i resorno ministarstvo.

"Radi se o zgradama koje su rađene od 1880. na dalje. Velika većina ih je oštećena, i to ozbiljno oštećena. To treba ozbiljna statička obnova se napraviti", rekao je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

Predstavnik udruge stanara u ovom slučaju prst upire u izvođača radova.

"Lako za to što smo bili nespremni tada, nego nismo spremni ni kao društvo institucionalno i nakon potresa. Nemamo odgovore na ove trenutke. Sve ide jako sporo", rekao je Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika Grada Zagreba.

Pročitajte više