Dionica kompanije koja uzgaja marihuanu hit na američkoj burzi

Foto: EPA

TILREY je postala prva tvrtka za proizvodnju jake konoplje koja je dovršila početnu ponudu javnih dionica na glavnoj američkoj burzi, što je čini jednim od najslavnijih sudionika Wall Streeta u 2018. godini.

Naime, kanadska tvrtka Tilrey ostvarila je rast od 51 posto u predtržišnom trgovanju dionica, što pokazuje interes ulagača u proizvodnju kanabisa. Tilray je u utorak proglasio svoj drugi najbolji dan u povijesti, nakon što je objavljeno odobrenje DEA-a, američke Uprave za primjenu lijekova - za uvoz njihove konoplje u SAD.

Predsjednik Uprave Brendan Kennedy izjavio je u utorak CNBC-ju kako najveće svjetske farmaceutske tvrtke moraju početi razmišljati o partnerstvu s proizvođačima kanabisa.

"Kanabis je nadomjestak za lijekove"

"Kanabis je nadomjestak za lijekove protiv bolova, prepisane opioide", rekao je Tilray pozvavši farmaceutsku industriju da podrži proizvodnju i poslovanje tvrtki kao što je Tilrey.

Predstavnik tvrtke pozvao je na daljnju suradnju i tvrtke za hranu i piće. Aurora Cannabis je postigla rast od 30 posto ovoga tjedna u kanadskom trgovanju nakon što je kanadski BNN Bloomberg izvijestio da Coca-Cola razgovara s Aurorom kako bi razvili napitke s kanabisom. 

Hrvatska još uvijek oštro kažnjava pacijente koji izvan sustava nabavljaju kanabis, a distribucija i medicinske dozvole za upotrebu pripravaka nedovoljni su i nerazvijeni. S druge strane, Hrvatska je na popisu više zemalja u koje spomenuta tvrtka Tilrey može izvesti svoje medicinske proizvode.
 

Pročitajte više