DIP podsjeća na rok za predaju kandidatura i obvezu očitovanja

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) današnjim priopćenjem podsjeća kandidate i političke stranke da na vrijeme ovjere svoja očitovanja kod suda, odnosno kod javnog bilježnika, jer prijedlozi kandidata za predsjednika Republike moraju s ovjerenim očitovanjima prispjeti u DIP do 13. prosinca u ponoć.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Republike, uz prijedlog kandidata za predsjedničke izbore raspisane za 2. siječnja 2005., prilaže se očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature (Obrazac OP-3), ovjereno na sudu.

Za ovjeru su nadležni svi općinski sudovi u redovito radno vrijeme. Osim toga, Općinski sudovi u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu osigurat će dežurstva radi ovjere potpisa u subotu i nedjelju 11. i 12. prosinca 2004. u vremenu od 9 do 13 sati. Općinski sud u Zagrebu osigurat će dežurstvo u ponedjeljak 13. prosinca i nakon proteka radnog vremena pa sve do 24 sata.

Politička stranka koja predlaže kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, uz prijedlog prilaže i ovjereno očitovanje kojim potvrđuje da je predložila kandidata u skladu sa svojim statutom odnosno posebnom odlukom donesenom na temelju statuta (Obrazac OP-4). To očitovanje potpisuje osobe koja prema stranačkom statutu zastupa stranku, a potpis mora biti ovjeren kod javnog bilježnika.

Ako dvije ili više stranaka predlažu kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, očitovanje će potpisati i ovjeriti ovlašteni predstavnik svake stranke ili će za to ovlastiti zajedničkog predstavnika koji će to učiniti, kaže se u priopćenju DIP-a.

Pročitajte više