DIP: U nedjelju će biti otvoreno 6.863 biračkih mjesta, izađite na izbore!

U NEDJELJU, 10. siječnja, održat će se drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će između dva kandidata koji su u prvom izbornom krugu održanom 27. prosinca prošle godine dobili najveći broj glasova - Ive Josipović i Milana Bandića, Hrvati izabrati novog predsjednika.

Kako je izvijestilo Državno izborno povjerenstvo, od 7 do 19 sati će biti otvoreno 6.863 biračka mjesta, od čega će ih 6.550 biti otvoreno u Republici Hrvatskoj, 250 u 55 zemalja, a još 63 biračka mjesta će biti otvorena za glasovanje vojnika, na brodovima pod hrvatskom zastavom kao i za osobe lišene slobode.

Na biračkom mjestu glasat će se osobno putem glasačkih listića na kojima će se nalaziti imena i prezimena oba predsjednička kandidata. Njihov redoslijed na glasačkom listiću, u skladu sa zakonom, određen je tako da je pod rednim brojem 1 naveden kandidat koji je u prvom izbornom krugu dobio veći broj glasova, a ne prema abecednom redu prezimena kandidata, kako su u prvom krugu izbora bili navedeni predsjednički kandidati. Tako je na glasačkom listiću pod rednim brojem 1 naveden kandidat prof. dr. sc. Ivo Josipović, a pod rednim brojem 2  kandidat Milan Bandić. Kako podsjećaju iz DIP-a, glasački listić se pravilno ispunjava tako da zaokružite redni broj ispred imena samo jednog kandidata - onog za kojeg glasujete.

Da biste mogli ostvariti svoje biračko pravo, radi utvrđenja identiteta na biračko mjesto obavezno ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu.

"Izbor predsjednika Republike Hrvatske je izbor onog tko će u razdoblju od pet godina predstavljati i zastupati Republiku Hrvatsku u zemlji i u svijetu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Takva velika odgovornost koju ima dužnost predsjednika Republike Hrvatske zahtijeva i odgovornost birača izaći na izbore i izabrati najboljeg kandidata. Dakle, izlazak na izbore i davanje glasa za onog kandidata za kojeg smatrate da će časno i odgovorno obnašati ovu dužnost je i pravo i građanska dužnost svakog birača. Zato pozivamo sve birače na izlazak na izbore", ističe se u priopćenju DIP-a.

Pročitajte više