Diplomatkinja rasistica tri puta je dobila najviše ocjene od nadređenih

Foto: Index/Facebook

SLUČAJ diplomatkinje rasistice iz hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, Elizabete Mađarević, danas je prokomentirao bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević.

Kovačević je u razgovoru za N1 rekao da reakcije premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na skandal s Elizabetom Mađarević nisu bile izrečene u rukavicama. 

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o skandalu se oglasila na Twitteru ustvrdivši da su "izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive", dok je premijer Plenković ustvrdio da se radi o "katastrofi ako nije bilo hakiranja".

"Što vjerojatno znači da možemo, ako se premijer tako kategorično opredijelio, očekivati brzu odluku disciplinskog tijela u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Predsjednica kaže da će se zauzimati protiv netolerancije pojedinaca, otvara se pitanje za što se do sada zauzimala, znači li da se do sada zauzimala za nešto drugo ili se nije ni za što zauzimala", rekao je Kovačević komentirajući reakcije premijera i predsjednice na diplomatski skandal koji je otkrio Index.

Mogla je ovako napredovati samo ako je tri puta zaredom dobila najbolje moguće ocjene

Kovačević se, javlja N1, i zapitao kako je Mađarević s takvim stavovima prošla stručni ispit, kakve je ocjene dobivala od nadređenih. "Ona je već tri niža zvanja diplomatskog posla prošla, a Zakon o vanjskim poslovima određuje da je napredovanje moguće ako se tri puta zaredom dobije najbolja moguća ocjena od pretpostavljenog.

I postavlja se pitanje kako se pripremaju službenici za rad u diplomatskim misijama, a jasno je propisano što diplomatski službenici ne smiju raditi. Ne smiju se miješati u unutarnju politiku zemlje primateljice i moraju svakim svojim postupkom dostojno predstavljati Republiku Hrvatsku", rekao je Kovačević.

Bivši veleposlanik kaže da je nebitno što je Mađarević rasističke i homofobne stavove iznosila na svom privatnom Facebook profilu.

"Kada je netko prihvatio biti diplomat, prihvatio je obveze koje proizlaze iz Bečke konvencije i Zakona o vanjskim poslovima koji jasno definira obveze diplomatskih službenika. Diplomat nema radno vrijeme, zato i prima znatno veću plaću kada je na dužnosti u misiji", rekao je Kovačević.

Ne vjeruje Elizabeti Mađarević da joj je profil hakiran

Kovačević kaže kako nadređene osobe ne kontroliraju privatne profile pojedinih diplomata. Kaže i da se postavlja pitanje je li diplomatkinja i u obavljanju svog posla zastupala gledišta kakva je izrekla na profilu i znanstvenim radovima. Pojašnjava da je zadaća diplomata da pišu bilješke o pojavama koje primijete u zemlji primateljici, a sve bilješke prolaze kroz ruke veleposlanika koji ih odobrava i nakon toga dolaze u ruke odgovorne osobe u Ministarstvu vanjskih poslova.

"Kada su se u javnosti pojavili ti statusi, mislim da ju je tada nadređeni trebao upozoriti na to", rekao je.

Ne vjeruje u izjavu Elizabete Mađarević o hakiranju profila. "Problem sigurnosti je otvoren za sve koji su na internetu, ali podsjećam da prva reakcija službenice nije bila da je profil hakiran, nego se pozvala na pravo da kao građanka u slobodnoj zemlji iznosi slobodno svoja stajališta, ali to je suprotno zahtjevima diplomatske službe i zbog toga će nadležne institucije Ministarstva vanjskih poslova poduzeti odgovarajuće korake", zaključio je Kovačević.

Pročitajte više