Diplomatskim uredima RH rečeno da povećaju stupanj samozaštite

HRVATSKA diplomatska i konzularna predstavništva na području Bliskog istoka primila su naputke da povećaju stupanj samozaštite, kazao je u petak veleposlanik Svjetlan Berković, voditelj Privremene radne skupine za praćenje iračke krize pri Ministarstvu vanjskih poslova (MVP).

Berković je telefonski za HINA-u kazao da je Privremena radna skupina, tijelo zaduženo pratiti događaje oko Iraka i prikupljenim informacijama opskrbljivati hrvatski državni vrh, na sastanku u četvrtak razmatrala sigurnosne aspekte iračke krize.

Skupina, koja se zasad sastaje jednom tjedno, u četvrtak je razmatrale i humanitarne, političke, te gospodarske aspekte krize. rekao je njezin voditelj.

MVP od srijede na svojoj internet adresi ima posebnu stranicu o iračkoj krizi (http://www.mvp.hr/MVPweb/irak.htm) na kojoj su dostupne informacije poput preporuka za putovanja u pojedine zemlje, pregled stranog tiska o iračkoj krizi, relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku, podsjetio je Berković.

Na istoj su stranici ponuđeni i linkovi za pristup dodatnim informacijama, rekao je voditelj te najavio da će, ´ako to bude potrebno i kada bude potrebno´, MVP otvoriti i posebnu telefonsku liniju za građanstvo na kojoj će pružati dodatne informacije.

Hrvatska je, kao članica Vilniuske skupine (zemlje aspiranti za pristup NATO-u) podržala Sjedinjene Države u naporima za razoružanje Iraka i s time u vezi rezoluciju 1441 Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži potpuna suradnja s inspektorima za oružje.

Pročitajte više