DIREKTOR CIA-E BRANI PROCJENE O IRAČKOM ORUŽJU

Američki obavještajni analitičari nikada nisu tvrdili da je Irak predstavljao neposrednu opasnost pred američki napad na tu zemlju, rekao je u četvrtak direktor CIAe George Tenet.

U prvom javnom nastupu u obranu predratnih obavještajnih podataka Tenet je rekao kako su obavještajni analitičari imali različita mišljenja o stanu iračkog kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja koja su i izražena u obavještajnoj procjeni koju je u listopadu 2002. dobila Bijela kuća.

"Oni su zapravo prikazali objektivnu procjenu našim političarima o brutalnom diktatoru koji je nastavljao napore da obmanjuje i gradi programe koji su nas stalno mogli iznenaditi i zaprijetiti našim interesima", rekao je Tenet u govoru na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

"Zaključili smo da u nekima od ovih kategorija Irak ima oružje, a u drugima gdje ih nije imao da pokušava razviti ih", kazao je on.

Tenet je naglasio kako nitko nije rekao obavještajnoj zajednici "što da kaže i kako da to kaže", pobijajući optužbe kritičara da je Bijela kuća utjecala na obavještajce da predstavi iračko oružje kao neposrednu prijetnju kako bi dobila opravdanje za napad na Irak.

Napominjući da se u obavještajnom poslu nikada ne može biti potpuno u pravu ili u krivu on je rekao da i kada se budu znale sve činjenice ni tada "nećemo biti potpuno u pravu niti potpuno u krivu".

Direktor Tenet je također rekao kako se potraga za iračkim oružjem nastavlja i da "unatoč nekim javnim tvrdnjama nismo ni blizu 85 posto da završimo" taj posao.

Njegova izjava protivna je tvrdnjama bivšeg američkog inspektora iračkog oružja Davida Kaya koji je nakon što je dao ostavku prije dva tjedna ustvrdio da oružja masovnog uništavanja u Iraku nije ni bilo pred američki napad u ožujku prošle godine i optužio obavještajne službe da su pogrešno procijenile da ono postoji.

Iračko oružje postalo je vruće političko pitanje uoči predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom ove godine. Demokrati stavljaju u pitanje vjerodostojnost predsjednika Busha inzistirajući da je njegova vlada ili krenula u rat temeljem neodgovarajućih obavještajnih podataka ili čak manipulirala njima kako bi dobila opravdanje za rat.

Nakon početnog oklijevanja Bush je odlučio, vjerojatno ovoga tjedna, uspostaviti neovisno povjerenstvo koje će istražiti kako je došlo do pogrešnih obavještajnih tvrdnji da je prije rata postojalo oružje koje kasnije nije nađeno u Iraku.

Tenet se suglasio s Kayom da Amerikanci nisu imali dovoljno špijuna u Iraku, priznao da su se procjene temeljile na ranijem radu UN-ovih inspektora iračkog oružja i da su se nakon njihova odlaska iz Iraka oslanjale na tehničku špijunažu i ponekad sumnjive doušnike.

On je kazao kako su izvori koji su imali veze s visokim dužnosnicima iračkog režima na jesen 2002. tvrdili da Irak proizvodi kemijsko i biološko oružje što je utvrdilo njegovo mišljenje da režim Sadama Huseina predstavlja opasnost.

(Hina) sl br

Pročitajte više