Diskriminacija u osječkoj školi: "Roditelji, dajte novce za ormariće ili će djeca dobiti vješalice"

Foto: 123rf

KAKO piše Glas Slavonije, u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Osijeku odlučeno je kako će se krenuti u kupnju garderobnih ormarića kako bi se spriječile eventualne krađe obuće i odjeće, nakon što je odlučeno da se učenici moraju preobuvati na ulasku u školu.


Problema ne bi bilo da ovih dana učenici roditeljima nisu počeli donositi obavijest o kupnji garderobnih ormarića odmah nakon što je Učiteljsko vijeće te škole donijelo odluku o preobuvanju.

Nastavnici upozoravaju učenike da se ne rugaju onima koji nemaju ormariće

Temeljem te odluke ugovorena je kupnja ormarića s pojedinačnom cijenom od 263 kune. U toj kupnji trebaju sudjelovati roditelji i škola. Ali, kako piše Glas Slavonije pozivajući se na riječi roditelja, omjer participacije roditelja i škole je neočekivan, a došlo je i do diskriminacije onih  roditelja koji nemaju dovoljno novca za kupnju.

"Roditelje učenika prvog i drugog razreda ormarići stoje 260 kuna, a školu samo tri kune. Što je viši razred, logično, ormarići su jeftiniji, no ono što me je zaboljelo je to što roditelji koji imaju dva djeteta i ne mogu kupiti oba ormarića, plaćaju iznos predviđen za mlađe dijete. Razumljivo, jer ormarići su skuplji što je dijete mlađe. Nije me možda sve to šokiralo kao spoznaja da je za učenike koji ne budu imali garderobne ormariće škola osigurala vješalice s prostorom za odlaganje obuće", rekla je za Glas majka jednog djeteta koje pohađa OŠ Ljudevita Gaja.


Dodala je i kako su pojedini nastavnici upozorili učenike da se ne rugaju onim kolegama koji će svoju odjeću ostavljati na vješalicama.

"Toliko o besplatnom osnovnoškolskom obrazovanju"

Glas Slavonije piše kako je u posjedu je interne obavijesti škole u kojoj je navedeno da je cijena ormarića za učenike trećih i četvrtih razreda 200 kuna pri čemu će škola participirati sa 63 kune. Cijena ormarića za pete i šeste razrede je 150 kuna uz nadoplatu škole od 113 kuna. Ormarići za sedmi razred trebali bi platiti 100 kuna, a škola 163 kune, dok će roditelje osmaša ormarići koštati 60 kuna, a škola će participirati s 203 kune.

Pišu kako je u obavijesti naveden način plaćanja te kako roditelji koja plaćaju iznos u jednom obroku to trebaju napraviti do 20. studenog, dok oni koji plaćaju u maksimalno tri obroka to moraju napraviti do prosinca.

"Toliko o besplatnom osnovnoškolskom obrazovanju. Jasno mi je da osmaši neće platiti ormariće kao učenici prvih razreda i na nekoj će se generaciji ovo 'prelomiti'. Ali ne mogu shvatiti da onaj tko nema novca bude prisiljen odlagati odjeću na vješalice. To je nedopustivo", poručila je majka jednog djeteta koje pohađa OŠ Ljudevita Gaja u Osijeku za Glas Slavonije.

Pročitajte više