Divlja požar kod Šibenika: "Stanje je jako ozbiljno, kiše žara šire se posvuda"

Foto, video: Čitatelji Indexa

POŽAR i dalje bjesni kod Šibenika, munjevito se širi i pred vatrogascima je besana noć. Vjetar je tijekom večeri još pojačao, a vatra je stigla na pedeset metara do kuća. 

Situacija u mjestu Mihaljevići je kritična. Kako je javio reporter N1 televizije, stanovnici tog sela evakuirani su. Donesena je odluka i o evakuaciji stanovništva iz 30-ak kuća u zaseocima Lugovići i Dulibići. Evakuacija je počela u 23:26 sati, a stanovnici će biti smješteni u osnovnu školu u Bilicama, potvrdio je Neven Mikulandra, zamjenik načelnika Općine Bilice.

Zbog opasnosti od požara, ponovno je zatvorena dionica autoceste A1 od Pirovca do Vrpolja u oba smjera, javio je HAK u 23:08 sati. 

Na terenu je više od 200 vatrogasaca, vojnika i pripadnika drugih hitnih službi. 

Ako ste na sigurnom, molimo da nam svoje snimke i fotografije pošaljete na desk@index.hr ili u naš inbox na Facebooku. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković oko 2 sata ujutro kazao je da se situacija na terenu ne smiruje.

"Stanje je jako ozbiljno. Puše jak vjetar, štitimo kuće, idemo od jedne do druge. Najgore je u zaseocima kod Bilica. Kiše pepela i žara šire se posvuda", kazao je Tucaković za Dnevnik.hr te dodao da bi se vatrogascima rano ujutro u gašenju trebali ponovno pridružiti kanaderi.

Šibenik.in nešto prije 2 sata javio je kako su prizori s požarišta šokantni. Nažalost, kiša koja je počela padati oko 1.10 sati na području Bilica, padala je tek par minuta. Vatrena stihija i dalje se širi zbog vjetra koji ne prestaje puhati, a u međuvremenu se ponovno razbuktala vatra u Mihaljevićima, odakle su ranije evakuirani stanovnici.

Cesta prema izlazu na autocestu iz Dubrave je i dalje zatvorena, a zračne snage spremne su za prvo polijetanje u nedjelju rano ujutro. 

"Stanovnike smo prije evakuacije upozorili da se pripreme jer je vatra bila nošena velikim vjetrom. Mi smo potom izvršili evakuaciju, a prije toga pripremili smo školu u Bilicama za prihvat ljudi. Teži bolesnici zbrinuti su kod rodbine, dok su neki zbrinuti u bolnici u Šibeniku. Evakuirano je ukupno nekih 15 do 20 ljudi. Mi sada ne znamo kakva je situacija na terenu. Policija je blokirala prilaz požarištu", kazao je za Šibenik.in Neven Mikulandra, zapovjednik stožera civilne zaštite u Bilicama. 

Evakuirani stanovnici su u šoku, a strahuju i za svoju stoku koja je ostala u štalama.

Čitatelj Indexa: U 1:03 je nestalo struje u mjestima oko Skradina, vatra divlja, nije dobro

"Sad je u 1:03 nestalo struje u mjestima oko Skradina. Vatra i dalje divlja. Rasvjete nema na Skradinskom mostu, izlazu Skradin i svim okolnim mjestima. Vjerojatno je struja isključena zbog sigurnosti, glavna trafostanica je u Bilicama. Nije dobro", poručio je čitatelj Indexa koji nam se javio jedan sat iza ponoći.

Na požarištu južne Dubrave kod Šibenika vatrogasci su večeras raspoređeni u naseljima Dubrave te ne području općine Bilice u naseljima Lugovići, Mihaljevići i Jurasi kako bi zaštitili kuće od vatrene stihije koja se širi i prema vjetrenjačama na brdima Debeljak i Krtolin, a u pomoć im dolazi još vojnika.

"Situacija je dosta teška, vatrogasci se bore, premještamo snage tamo gdje je najopasnije, posebno na području Mihaljevića i Dulibića gdje je zaista bilo ugroženo stanovništvo. Tu su i policijske snage, a zračne snage spremne su već za prvo polijetanje ujutro negdje oko 5.30 sati", kazao je oko ponoći glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za HRT.

Ozlijeđeni vatrogasac koji se ranije večeras nagutao dima je dobro i pušten je kući.

Večeras je održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Šibenika na kojem je konstatirano da je požarom u Dubravi obuhvaćeno oko 300 hektara površine.

Zbog požara ranije večeras zatvorena je državna cesta D33 na dionicama Tromilja-Bilice na području Dubrave kod Šibenika.

Indexova novinarka prošla je autocestom A1 oko 21 sat, prije nego što je zatvorena. Prizori koje je snimila su strašni i pokazuju koliko je vatreni obruč ponovno blizu autocesti.

Na terenu je oko 150 vatrogasaca

"Trenutačno je na terenu oko 150 vatrogasca koji su spremni tijekom noći braniti kuće od vatrene stihije, a očekujemo angažman i dodatnih vatrogasnih snaga te će na terenu tijekom noći biti oko 200 vatrogasaca", rekao je za Hinu zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević.

On je kazao kako vjetar razbuktava vatru u više pravaca te se osim prema naseljenim mjestima, usmjeravala i prema vjetrenjačama vjetroelektrana na brdima Debeljak i Krtolin, što stvara nove poteškoće na požarištu. 

Kazao je kako zasad nemaju dovoljno snaga da pokriju područje te da očekuju dodatna pojačanja.

Inače, cijelo je područje Dubrave isključeno iz električne mreže.

Požar u Dubravi najveći je požar koji je na području Hrvatske buknuo ove godine i prvi na kojem su angažirani pripadnici vojske.

Prema priopćenju Ministarstva obrane, upućena su još 24 pripadnika Hrvatske vojske te je trenutačno angažirano ukupno 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gasila su četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Najavljeno je da će nakon zračnih snaga područje požarišta nadlijetati i bespilotna letjelica Orbiter.

Kapetan posade prvog Canadaira, pukovnik Goran Vlahović, kazao je kako se nakon punjenja goriva u bazi u Zemuniku odmah vraćaju na požarište Dubrava.

"Uistinu dajemo sve od sebe"

"Dajemo uistinu sve od sebe, no vatrena je fronta velika. Gašenje nam otežavaju dalekovodi te je teško blizu prići, a i vjetar čini svoje. Stvorio se veliki dim, a uz to radi se o borovoj šumi koja je dosta gusta. Ostajemo do mraka i nadamo se zaustavljanju vatrene fronte", rekao je pukovnik Vlahović.

Pilot Airtractora AT-802 bojnik Kristijan Bilić, koji se vratio s požarišta kod Drniša nakon što je požar lokaliziran, kazao je kako na požarištu kod Šibenika najveći problem stvara promjena pravca vjetra te je također izrazio nadu da će do mraka biti stavljen pod kontrolu.

Požar na području južne Dubrave kod Šibenika koji je planuo nešto iza 13.30 zahvatio je kilometre guste borove šume. Zračne snage morale su se povući s požarišta čim je pao mrak, a vatrogasci i vojska na terenu se bore s požarom koji na velikoj površini i u više krakova plamti u gustoj borovoj šumi. Vatrogasci i vojska će, sudeći prema situaciji, na terenu ostati cijelu noć.

Na dva sata, između 17 i 19 sati, bila je zatvorena autocesta kod Šibenika.

Pročitajte više