Divovska zvijezda Betelgeuse odjednom potamnila. Što ako eksplodira?

Foto: NASA

OGROMNA zvijezda Betelgeuse, koja se nalazi u sazviježđu Orion, odjednom je potamnjela, sjaji najslabije u 21. stoljeću. Betelgeuse je jedna od najvećih zvijezda koje poznajemo, njen polumjer jednak je udaljenosti Marsa od našeg Sunca ili možda čak i Jupitera (slika dolje).

Ova divovska zvijezda poznata je i po tome što će jednog dana eksplodirati i pojaviti se na našem nebu kao supernova, pri čemu bi njen sjaj bio vidljiv i danju, a noću bi svojim blještavilom mogla zasjeniti čak i Mjesec. Hoće li uistinu doći do toga, do supernove Betelgeusea, i što bi se moglo dogoditi sa Zemljom u slučaju ovakve nevjerojatne eksplozije?

Crveni div - živi brzo i umire mlad

Od listopada ove godine znanstvenici su primijetili kako Betelgeuse postaje sve tamniji, odnosno da ubrzano gubi svoj sjaj. U prosincu je objavljeno istraživanje naziva Fainting of the Near Red Supergiant Betelgeuse, a Američka udruga promatrača promjenjivih zvijezda (AAVSO) potvrdila je nedavno tvrdnju da je zvijezda doista izblijedjela za približno jednu veličinu ili nešto više od polovice svoje uobičajene magnitude, piše Universe Today.

Crveni div poput Betelgeusea živi brzo i umire mlad, potroši svoje vodikovo gorivo za manje od 10 milijuna godina. Pri svome kraju eksplodira u supernovu - iznimno snažnu eksploziju u kojoj se oslobađa dovoljno energije da svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije. Takva bi se eksplozija mogla dogoditi za 100.000 godina, ali možda i ranije, možda čak i danas.

"Zona smrti"

Astronomi smatraju da je vjerojatnost skorašnje eksplozije Betelgeusea vrlo mala te da je uočeno zatamnjenje možda posljedica neke vrste erupcije plina, prašine ili neke druge promjene na površini same zvijezde koja utječe na njen sjaj, piše EarthSky.

No, što bi se dogodilo ako bi Betelgeuse ubrzo eksplodirao? Ova se zvijezda nalazi relativno "blizu", udaljena je oko 450 svjetlosnih godina od Zemlje. Kad dođe do supernove, Betelgeuse bi mogao tijekom nekoliko tjedana ili čak mjeseci snažno zasjati na našem nebu i, kao što smo već spomenuli, možda čak zasjeniti i sjaj Mjeseca. Srećom po nas, nalazimo se izvan "zone smrti" koja se prostire unutar 50 svjetlosnih godina od eksplozije te do nas neće stići nikakva količina smrtonosnog zračenja. Supernova Betelgeusea bi u tom slučaju jednostavno bila znanstveno zanimljiv događaj i izuzetno fascinantan nebeski spektakl.

Pročitajte više