Dizdarević: Prodaja bolnice u Cavtatu je obustavljena

VELEPOSLANIK Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Zlatko Dizdarević izjavio je kako ima pouzdane informacije da je, nakon intervencije bosanskohercegovačkih vlasti, zaustavljena prodaja imovine u Cavtatu na koju ta zemlja polaže pravo, objavio je u petak sarajevski "Dnevni avaz".

"Mislim da je cijeli postupak obustavljen što govori da su intervencije premijera (BiH) Adnana Terzića i pismo kojega je uputio hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu očevidno dali rezultate. Hrvatski politički vrh je nakon pisma premijera Terzića pokazao dobru volju da se slučaj Cavtat ispita", izjavio je veleposlanik Dizdarević.

Prema njegovim informacijama, ugovor o prodaji dijela zemljišta koje pripada bivšoj dječjoj bolnici "Nemanja Vlatković" u Cavtatu poduzeću "Konel" nije ovjeren na sudu što znači kako nije postao pravovaljan.

Bivši radnici bolnice koja je u stečaju tražili su prodaju dijela imovine kako bi naplatili svoja potraživanja.

Zemljište koje je na prodaju ponudio stečajni upravitelj bivše cavtatske bolnice vrijedno je dva i pol milijuna kuna.

Na raspisanoj licitaciji pojavio se samo predstavnik "Konela", koji je pristao platiti utvrđenu cijenu.

Uprava Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) oštro se usprotivila najavama rasprodaje objekata i zemljišta u Cavtatu tvrdeći kako je rječ o njihovom vlasništvu.

U pitanju je iznimno atraktivna lokacija na šumovitom području uz samu obalu mora, koju sada zauzimaju potpuno devastirani objekti bivše bolnice.

Prema procjenama koje su iznosili bosanskohercegovački mediji, riječ je o nekretninama koje prema sadašnjim tržišnim kriterijima dostižu cijenu veću od 50 milijuna eura.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Terzić nakon toga je zatražio obustavu svakog pokušaja prodaje te imovine tražeći da se to pitanje riješi sporazumom o imovinsko-pravnim odnosima između dvije zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske prošlog je tjedna potaknulo Ministarstvo pravosuđa da utvrdi činjenično stanje u slučaju nekadašnje bolnice u Cavtatu kako bi se osiguralo poštivanje zakona i funkcioniranje pravne države.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više