Dižu se kaznene prijave protiv Brajše i Žganeca

U ČETVRTAK bi i formalno trebale biti podignute kaznene prijave protiv ravnateljice hrvatskog Caritasa Jelene Brajše i bivšeg tajnika za socijalnu politiku, Nine Žganeca, i to zbog kaznenog djela zataškavanja odnosno neprijavljivanja slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u Domu za nezbrinutu djecu u Brezovici.

Kako doznaje Jutarnji list, već bi u petak Općinsko državno odvjetništvo zatražiti od zagrebačkog Županijskog suda provođenje istrage nad Žganecom i Brajšom zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neprijavljivanja kaznenog djela zlostavljanja štićenika Caritasovog dječjeg doma u Brezovici.

Te su informacije potvrdili izvori bliski Državnom odvjetništvu, koje je o kaznenoj prijavi i zahtjevu za pokretanje istrage odlučilo nakon niza sastanaka održanih u srijedu.

Bivši tajnik za socijalnu politiku, Nino Žganec, iznenađen je podizanjem kaznene prijave protiv njega, te je ustvrdio da se radi o "medijskom linču", što i jest najčešća reakcija odgovornih kad ih se uhvati "in flagranti".

Bivša ravnateljica Caritasovog doma u Brezovici u utorak je na Županijskom sudu ponovo ustvrdila da su ravnateljica Caritasa Jelena Brajša i Nino Žganec za seksualna zlostavljanja znali još u veljači 1999. godine, što je potkrijepila i pismenim dokazima.

Tako je Županijskom sudu predala pismo koje je 3. veljače osobno uputila Brajši, a u kojem stoji da je "nakon jučerašnjeg sastanka, na kojem je, uz Vas, bio i Nino Žganec, profesor Studija za socijalni rad, te još dvojica djelatnika doma, postupano kako je zaključeno".

U pismu Brajši stoji da su na dotičnom sastanku "svi dotični upoznati s opsežnim predradnjama koje su djelatnici poduzeli u istrazi o navodnom stolarevu seksualnom zlostavljanju djece", te je odlučeno da sa stolarom treba podhitno obaviti razgovor.

Pročitajte više