Đakovačka teologija u sastav osječkog Sveučilišta

U Biskupskom domu u Đakovu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimr Šeks razgovarao je s pomoćnim biskupom đakovačkim i srijemskim dr. Đurom Hranićem o uzdizanju statusa Teologije u Đakovu na razinu katoličkog bogoslovnog fakulteta koji bi djelovao u sastavu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Đakovačka Teologija od 1993. djeluje kao dislocirani studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Biskup Hranić podsjetio je na razloge te inicijative i do sada obavljene predradnje te ispunjene uvjete i ishođene dozvole koje je Teologija stekla za uzdizanje statusa.

O inicijativi je dijecezanski biskup izvijestio i Kongregaciju za katolički odgoj u Vatikanu, a koja nam je odobrila da započnemo s procesom, rekao je biskup Hranić. Dodao je kako se nadaju da će postupak uzdizanja statusa Teologije biti dovršen do kraja ove akademske godine, a kako bi ta najstarija visokoškolska ustanova u Slavoniji - koja 2006. godine, zajedno s đakovačkim Sjemeništem, obilježava 200 godina osnutka i djelovanja - u novu akademsku godinu zakoračila kao katolički bogoslovni fakultet u Đakovu u sastavu osječkog Sveučilišta.

U iduće obrazovno razdoblje đakovačka Teologija ući će kao samostalni fakultet, kao KBF u sastavu Sveučilišta u Osijeku, rekao je u razgovoru s pomoćnim biskupom predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Šeks je u nastavku je obišao Bogoslovno sjemenište, Teologiju i novoizgrađenu Središnju biskupijsku knjižnicu i arhiv.

(Hina) xszup yvkn

Pročitajte više