Đakovo: Otvorena Croatina izložba

U povodu 100. obljetnice smrti đakovačkog biskupa J. J. Strossmayera večeras je u Spomenmuzeju biskupa Strossmayera u Đakovu otvorena izložba Ivana Lackovića Croate. L

Izložbom pod nazivom "Biti i ostati Croata" obuhvaćena su Croatina ulja na staklu.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Muzeja Petra Strgara, o Croatinom opusu i postavu izložbe govorio je đakovački književnik i književni i likovni kritičar Mirko Ćurić.

"Duh Strossmayera, duh biskupske službe u našem gradu i nad našim gradom znao je prepoznati i Ivan Lacković Croata. U nekoliko slika i crteža nadahnuto sažima najvažnije pejzažno-vedutsko-duhovne odrednice Đakova", rekao je.

Ćurić je kazao da je na Lackovićevim slikama prikazano Đakovo s dominantnom katedralom u središtu i niskim ciglenim kućama, okruženo zlatnim žitnim poljima, a ponad polja i grada, između zemlje i neba, je biskupska mitra. "Mitra biskupa Ponse, Gviskarda, Čolnića, Mandića, Strossmayera, Akšamovića, Kosa, svih onih velikih ljudi koji su stolovali u Đakovu. Mitra sadašnjeg biskupa Marina Srakića, mitra budućih đakovačkih biskupa", rekao je Ćurić.

Nakon pozdravnih riječi osječko-baranjskog župana Krešimira Bubala i đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića, izložbu je otvorio pomoćni biskup đakovački i srijemski mons. Đuro Hranić.

"Nešto slično što se ovih dana, u povodu smrti Ivana Pavla II. događa u Rimu, prije stotinu godina događalo se u Đakovu, kada je mnoštvo išlo uz odar velikog biskupa, rodoljuba, graditelja i mecene Strossmayera", rekao je mons. Hranić.

Predstavljena je i knjiga Prigodnice biskupu Strossmayeru koje su u Glasniku Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije tiskane od 1874. do 1905. godine. Knjigu je priredio Mirko Ćurić, a predgovor napisao đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić. Izdavači knjige su đakovački ogranak Matice hrvatske i Đakovačka i srijemska biskuipija.

U povodu 100. obljetnice Strossmayerove smrti u nedjelju, 10. travnja, u 18,30 sati u katedrali će biti služena misa i molitva na njegovome grobu koju će predvoditi biskup Srakić. Potom će u katedrali biti održan koncert solista, zbora i orkestra HNK iz Osijeka.

(Hina) xszup yln

Pročitajte više