Đakovo: Potpisani ugovori o prodaji i zakupu zemlje

U OPĆINI Semeljci pokraj Đakova danas su potpisani prvi ugovori o zakupu i prodaji poljoprivredne zemlje u vlasništvu države.

Na današnjoj prigodnoj svečanosti potpisano je 12 ugovora o prodaji 264 hektara i 86 ugovora o zakupu 2523 hektara poljoprivredne zemlje. Osim novih vlasnika, odnosno zakupaca zemlje, koji su današnji događaj ocijenili povijesnim, potpisivanju ugovora nazočili su i pomoćnik ministra poljoprivrede Miroslav Pažur, predsjednik županijskog Povjerenstva za zemlju Pavo Šarčević i načelnik semeljačke općine Grgo Lončarević, koji je današnji "dan nazvao velikim za Općinu Semeljce i njezine stanovnike".

Potpisivanje ugovora Miroslav Pažur nazvao je dragocjenim rezultatom dugotrajna i opsežna rada.

"Oni koji dođu iza nas trebali bi nastaviti naš posao kako bi ga dovršili do ulaska Hrvatske u Europsku uniju čime će se omogućiti da naši građani dođu u posjed zemlje, jer nakon ulaska u EU nijedan zakon više neće moći spriječiti prodaju zemlje strancima", rekao je Pažur. Dodao je kako je to i ispravljanje povijesne nepravde prema seljacima, koji su, rekao je, na prelazak zemlje u svoje vlasništvo čekali više od 50 godina.

Kako je rečeno, Semeljci su prva općina u Đakovštini koja je završila opsežan posao raspodjele državne zemlje.

Pročitajte više