Đakovo provodi anketu, pitaju ljude žele li kupiti stan za 1350 eura po kvadratu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U DESET godina, između dva popisa stanovništva, grad Đakovo izgubio je oko 4000 stanovnika pa je izgradnja POS-ovih stanova jedna od demografskih mjera, rečeno je danas u tom gradu, gdje se provodi anketa o zainteresiranosti za stanove po cijeni do 1350 eura po četvornome metru. 

Cijena četvornog metra stana u programu društveno poticane stanogradnje (POS) u Đakovu, koju je Grad spreman provoditi u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i za što je odluka Gradskog vijeća donesena u prosincu prošle godine, neće biti veća od 1350 eura, što je mnogo povoljnije od tržišne cijene, najavio je na konferenciji za novinare zamjenik đakovačkog gradonačelnika Antun Galić.

Anketu provode i izvan Đakova

Grad Đakovo do kraja listopada provodi anketu o zainteresiranosti građana Đakova, ali i drugih s prebivalištem u Republici Hrvatskoj o gradnji POS-ovih stanova na svojem području, tako da lokalna samouprava osigurava zemljište, komunalnu infrastrukturu i priključke, rekao je Galić.

Iskaže li se potreban interes, bit će to drugi projekt POS-a u Đakovu - prva zgrada iz tog programa izgrađena je prije 19 godina.

Voditelj Odsjeka za gospodarstvo, investicije i razvoj Grada Đakova Mislav Živković rekao je kako, osim cijene povoljnije od tržišnih, program POS-a prate i povoljne kreditne linije. U program društveno poticane stanogradnje trenutačno je, u suradnji s APN-om, uključeno pet banaka; kreditne linije su bez jamaca, kamatne stope kreću se oko dva posto, a rok otplate je do 30 godina, rekao je.

Dodao je da se, osim Đakovčana, u popunjavanje anketnog upitnika o iskazivanju interesa za POS u Đakovu mogu uključiti i svi drugi s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji Đakovo vide kao novo mjesto stalnog prebivališta.

Odluka početkom studenog

Nakon provedbe ankete o zainteresiranosti za POS, Grad Đakovo početkom studenoga donijet će odluku o mjerilima i kriterijima te definirati listu prvenstva pri dodjeli POS-ovih stanova.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz Šola rekla je da je u deset godina, između dva popisa stanovništva, Đakovo izgubilo oko 4000 stanovnika pa realizacijom programa POS-a žele, kao još jednim oblikom demografskih mjera, da se u grad nasele ljudi i iz drugih sredina. Dodala je kako je sada tržišna cijena četvornog metra stana u Đakovu oko 1700 eura.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više