Đapić: Državni vrh nije kvalitetno reagirao na Koštuničine izjave o Oluji

HRVATSKI državni vrh nije kvalitetno i na odgovarajući način reagirao na izjave srbijanskog premijera Vojislava Koštunice o "Oluji", ocijenio je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić, pitajući se zašto Beogradu nije upućena barem diplomatska nota.

Što sada kani učiniti Vlada i predsjednik države, hoće li se srdačnost i prijateljstvo sa srbijanskim vrhom nastaviti, ostaju li neki hrvatski dužnosnici i dalje prijatelji sa dužnosnicima iz Srbije?, upitao je Đapić na konferenciji za novinare.

Koštunica je "Oluju", akciju oslobađanja hrvatskog teritorija od srpskih pobunjenika, nazvao "velikim i nekažnjenim zločinom".

Ako u Srbiji ostaju kod takvih izjava, onda današnji srbijanski državni vrh nije ni za milimetar odmaknuo od politike Slobodana Miloševića, kazao je predsjednik HSP-a.

Zanima ga hoće li se i nakon takvih izjava nastaviti srdačni i prijateljski odnosi sa Srbijom, kakvi su demonstrirani samo nekoliko dana prije.

Bili smo, kaže, svjedoci više nego srdačnih izljeva prijateljstva, no sada je hrvatska državna politika doživjela veliki fijasko i odgovornost moraju snositi predsjednici države i Vlade.

Podsjeća da je HSP već ranije upozorio da nije primjereno da predsjednik države (zbog događaja u Biljanima Donjim) referira u Beograd, te se pita je li Stjepan Mesić i sada to učinio i pitao prijatelje u Beogradu za komentar o Oluji.

HSP se ne protivi razgovorima i komunikaciji, ali drži da je hrvatski državni vrh upao u stupicu, jer je Koštuničina izjava uslijedila samo nekoliko dana nakon posjete premijera Sanadera Beogradu.

Srpanj i početak kolovoza nisu bili najblistaviji u hrvatskoj vanjskoj politici i ako je to oblik regionalne suradnje koji zagovara naš državni vrh, onda HSP kaže "ne, hvala", poručio je Đapić.

Pročitajte više