Djeca ministra iz BiH u Hrvatskoj dobila stipendiju za socijalno ugrožene, a on i žena zarađuju 17.000 kuna

Screenshot: YouTube

TROJE djece ministra MUP-a Kantona 10 Darinka Mihaljevića (HDZ-BiH) dobilo je stipendije za socijalno ugrožene studente u Hrvatskoj.
 

Kako piše Žurnal, ministarska plaća od 2.950 maraka (oko 11.300 kuna), naknade za rad u komisijama, plaća supruge koja radi u Upravi za neizravno oporezivanje od 1.500 maraka (5.700 kuna) – ukupno oko 4.500 maraka (preko 17.000 kuna) nisu im bili dovoljni.
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske raspisalo je natječaj za studentske stipendije u listopadu prošle godine za akademsku 2016./2017. godinu. Mjesečni iznos stipendije iznosio je 1.200 kuna, što je nešto manje od 300 maraka, piše Žurnal.

Djeca ministra Darinka Mihaljevića našla su se na rang listi studenata s prebivalištem u RH. Prijavili su se u E kategoriju za državne stipendije koju čine "redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijeg socio-ekonomskog statusa":
 
U natječaju za stipendije navedeni su ovi uvjeti:

Prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 65% proračunske osnovice (2.161,90 kuna) koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom (podatke o prihodima Ministarstvo preuzima iz službene evidencije porezne uprave za prvih 6 mjeseci 2016. godine).

"Ostavite na miru mene i moju djecu"

U svojim prijavama za stipendiju mladi Mihaljevići naveli su da su slabijeg imovinskog statusa i da primaju približno 3460 kuna mjesečno.
 
U telefonskom razgovoru ministar Mihaljević na pitanje zna li da su njegova djeca dobila stipendije odgovara: "Hvala Bogu da jesu na listi".  Na dodatno pitanje kako su se našli na listi kao studenti slabijeg socio-ekonomskog stanja, zbunjeno je odgovorio: "Ne znam ništa o tome".
 
"Ostavite mene i moju obitelj na miru!" kazao je na kraju razgovora i prekinuo poziv.

Pročitajte više