SMRTI U METKOVIĆU

Djeca su umrla, nisu ih ni pogledali. To nije jedini propust Hitne u Metkoviću

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

NAKON što je Index otkrio da je u Metkoviću dvoje djece u razmaku od dvije godine preminulo, a oboje je bilo vraćeno s Hitne, sad smo doznali da se vrata Hitne pomoći u Metkoviću zatvaraju kad njihov tim odlazi na intervenciju.

Indexu su to dojavili liječnici iz Doma zdravlja Metković, a to nam je potvrdio i ravnatelj te ustanove Mihovil Štimac.

>> Dječak iz Metkovića više puta je bio na Hitnoj, a oni su ga slali kući. Umro je

>> I malu Emu odbili su pregledati na Hitnoj. Umrla je par sati kasnije

> IMATE LI VI ISKUSTVA S HITNOM U VAŠEM GRADU JAVITE NAM KAKO TO FUNKCIONIRA NA desk@index.hr ILI U INBOX NAŠE FACEBOOK STRANICE

"Po mojim saznanjima, zna se dogoditi da se vrata Hitne zatvore i da nema nikoga. Ne znam je li to do dolaska tima, naime danas Hitna funkcionira u timovima i kompletan tim ide na intervenciju. Prije je Hitna radila u sklopu Doma zdravlja, no onda smo se 2011. razdvojili i oni su postali zasebna zdravstvena ustanova. Ono što mogu reći je da u vrijeme dok je Hitna bila u sklopu Doma zdravlja, vrata Hitne nikad nisu bila zatvorena, uvijek je bilo nekoga. No ovo što se događa u Hitnoj u Metkoviću se također događa i u drugim takvim ustanovama.

Nakon svega ovog, nadam se da će stvari bolje funkcionirati. Ovo što se naš Dom zdravlja povlači po medijima, mogu reći da smo mi tu najmanje sudjelovali. Na kraju, naša je liječnica iz Doma zdravlja pregledala oboje djece koju su vratili s Hitne", rekao je za Index ravnatelj Štimac.

Šefica Hitne pomoći u Metkoviću bila je na toj poziciji i kad su umrli curica Ema i dječak Gabrijel

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić za Index je rekao da je dr. Marijana Matić bila voditeljica hitne medicinske službe Doma zdravlja Metković te je od dana prelaska djelatnosti hitne medicine u Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, 1. studenoga 2011. godine, voditeljica ispostave Metković.

Dr. Matić je, dakle, bila voditeljica Hitne pomoći i 2016. kad je preminula 5-godišnja djevojčica Ema Markota i sad kad je preminuo 9-godišnji dječak Gabrijel Bebić.

"Ema je dan ranije imala temperaturu 37, preko noći sam spavala s njom, ali ujutro su joj usnice poplavile. Odmah sam je odvela na Hitnu jer je naš pedijatar radio popodne. Držala sam je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, već su mi samo rekli da što njima dolazim i da trebam otići pedijatru. Jadan onaj kojemu se ovo dogodi i tko to proživi. Ono što me boli je to što su mojoj djevojčici poplavile usne, bila mi je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali iako tada nisu imali pacijente. Ispada da mi roditelji dolazimo bez veze k njima i da dižemo paniku za svaku sitnicu", ispričala je Martina Markota za Index.

Dječaka Gabrijela Bebića u nedjelju, 9. prosinca 2018., dva puta su s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru.

Ravnatelj Zavoda za hitnu: Ne zaključava se Hitna na sat vremena

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić tvrdi Indexu da se "ne može dogoditi da od odlaska jednog tima na intervenciju do dolaska drugog na rad iz pripravnosti prođe sat vremena i da je ispostava hitne medicinske službe u Metkoviću zaključana".

"Ako bi se kojim slučajem, radi masovne nesreće ili potrebe za intervencijom većeg broja timova, dogodilo da u ispostavi nema zamjenskog tima, stanovništvo nas može zvati na broj 194 te će naša prijavno-dojavna služba, sukladno propisanim protokolima, poslati na hitnu intervenciju najbliži slobodni tim", rekao je Lulić za Index.

Objasnio je da se u Metkoviću, sukladno Mreži hitne medicine, uz redovan rad timova T1 hitne medicinske službe, ugovaraju s HZZO-om i dodatni timovi u pripravnosti kako bi u slučajevima odlaska ordinirajućeg tima na hitnu intervenciju i prijevoza pacijenata prema bolnicama u Dubrovniku ili Splitu, koje su udaljene više od 100 km pa prijevoz i povratak traju po nekoliko sati, tim iz pripravnosti došao u ispostavu kako ista ne bi bila zaključana.

No, liječnici iz Doma zdravlja rekli su nam da su, otkako se Hitna 2011. odijelila od Doma zdravlja Metković, stvari krenule na gore.

"Prije tog odvajanja vrata Hitne pomoći nikad nisu bila zaključavana. Uvijek je netko ostao na Hitnoj od liječnika ili sestara ako dođe novi hitni slučaj, a dežurna ekipa je na terenu. Od tada se uvodi pravilo ako se mora izaći na intervenciju, da izlaze i sestra i liječnik, a vrata Hitne se zaključavaju uz poruku da su na terenu, a ako je hitno neka zovu 112", kažu nam.

"U Hitnoj su sebi dali za pravo vraćati nepregledane pacijente kući odmah s vrata"

U tom slučaju, navode, dispečer s centra 112 preusmjerava pacijenta u najbližu Hitnu u Ploče, koja je od Metkovića udaljena pola sata autom, a ljeti i više zbog gužve na cesti.

"Do tog odvajanja kad bi sestra i liječnik izašli na teren, odmah bi došla pripravna sestra koja je tad radila na nekom drugom odjelu ili ordinaciji i po potrebi se zvalo liječnika iz ordinacije koji je tada radio u svojoj ordinaciji. No na poziv o hitnom slučaju, odmah bi otišao u Hitnu. Osnivanjem županijskog zavoda za HMP naše županije trebala se unaprijediti hitna pomoć, a u biti se unazadila 100 godina.

Isto tako, u Hitnoj su sebi dali za pravo vraćati nepregledane pacijente kući odmah s vrata obrazloživši da su oni tu samo za hitne slučajeve, ali svako malo se ustanovi da nisu pregledali upravo hitan slučaj pa se onda postavlja pitanje po kojim se kriterijima pregledavaju pacijenti. Kako oni procjenjuju hitan slučaj? Nas su učili isključivo pregledom, a ovako ispada da se ravnaju sistemom pokušaj - pogreška, odnosno nepokušaj - pogreška. U hitnoj se stvari trebaju korjenito promijeniti. Ovakav neprofesionalizam uobičajena je stvar diljem hitnih pomoći u Hrvatskoj, ali drugačije je kad u gradu imate bolnicu pa pacijenti bar imaju gdje otići po prvu pomoć. Kod nas u Metkoviću nemaju gdje, nego onda mole od ordinacije do ordinacije hoće li ih primiti. Kad je hitan slučaj u pitanju, to je nedopustivo. Pacijent mora biti upućen kome će se taj dan javiti ako je hitna na terenu", rekli su nam liječnici iz DZ-a Metković.

Navode i kako je teren koji pokriva Hitna pomoć u Metkoviću jako širok.

"Prijevoz do Kobiljače i nazad traje bar sat vremena, ako tamo pružate prvu pomoć unesrećenom, to je još bar 20-ak minuta. To je predugo razdoblje da Hitna bude zaključana i potencijalno ugroženi pacijenti budu prepušteni sami sebi", kažu nam liječnici iz DZ-a Metković.

Pročitajte više