Djeca su umrla zbog propusta socijalnih radnica. One su napredovale

Foto: Ivica Galović/Pixsell, 123 RF

IAKO su djelatnici nekoliko centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj počinili teške propuste u radu koji su doveli do smrti i teških ozljeda djece, nikad nitko nije kažnjen. Štoviše, neki su, kako doznajemo, nakon takvih propusta i napredovali.

Tako su djelatnice Centra za socijalnu skrb u Puli nakon ubojstva trogodišnjeg Denisa Pašića nastavile raditi, a ravnateljica tog Centra Sandra Ventola nije smijenjena, kako je bilo najavljivano, već je, umjesto v. d. ravnateljice (što je bila u vrijeme smrti malog Denisa) kasnije imenovana ravnateljicom.

Podsjetimo, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić priznala je da je u slučaju malenog Denisa Pašića, trogodišnjaka kojeg je ubila njegova majka Chiara Rojnić, bilo propusta u radu Centra za socijalnu skrb u Puli.

Kako je Index prije par mjeseci doznao od ravnateljice Centra za socijalnu skrb Pula Sandre Ventole, nije točna informacija da je ona smijenjena, a nisu otpuštene ni djelatnice Centra koje su radile na slučaju Chiare Rojnić.

>> Malog Denisa ubila je majka. Iz Centra za socijalnu skrb nitko neće odgovarati

"Ovo su kvalitetne djelatnice"

Sandra Ventola, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pula, rekla nam je da u Centru i dalje rade tri djelatnice koje su bile na slučaju Chiare Pašić, dok je jedna sama dala otkaz.

"To su kvalitetne djelatnice i ne mogu ništa govoriti protiv njih", rekla nam je ravnateljica Sandra Ventola, a na pitanje jesu li učinile propuste u slučaju Chiare Pašić, rekla je da to ne želi komentirati.

Međutim, kad smo je pitali što bi im se dogodilo u slučaju da su dobile ukor, rekla nam je kratko i jasno: "Ništa."

"To bi im ušlo u dosje i dvije godine ne bi mogle napredovati, no ionako se tu ne može napredovati", rekla nam je Sandra Ventola.

Također je navela da nije točno da je smijenjena direktorica Centra.

"Ja sam ta direktorica Centra. U vrijeme kad je bio aktualan slučaj Chiare Pašić, ja sam bila v. d. ravnateljica Centra i kasnije me Upravno vijeće imenovalo ravnateljicom Centra, tako da nije točno da sam smijenjena", rekla nam je Sandra Ventola.

Murganić pronašla nepravilnosti, ali djelatnice i dalje rade

Podsjetimo, ministrica Nada Murganić je u svibnju 2017. najavila da će resorno Ministarstvo predložiti Upravnom vijeću Centra utvrđivanje odgovornosti ravnatelja tog Centra.

Murganić je na konferenciji za novinare u svibnju 2017. rekla da su odmah nakon saznanja o nasilnoj smrti dječaka uputili upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb koji je nakon uvida u svu dokumentaciju utvrdio propuste u radu i procjeni rizičnog ponašanja majke. Dodala je kako su u vezi s tim bile i "nepravovremene mjere zaštite djeteta", čime je na neki način okrivila sustav i djelatnike pulskog Centra za nemar koji je doveo do tragedije te rekla da su utvrđene "nepravilnosti u provođenju mjera obiteljsko pravne zaštite djeteta".

Dječaka Denisa Pašića policajci su pronašli mrtvog u pulskoj uvali Mandrač. Ubila ga je majka Chiara, a u tome joj je pomogla 14-godišnja maloljetnica, štićenica Doma za maloljetnike u Puli. Chiara Pašić je u travnju 2018. na pulskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na 33 godine zatvora i još najviše dvije godine psihosocijalnog liječenja zbog ubojstva trogodišnjeg sina Denisa.

>>Nisu zaštitile dijete koje je zatim umrlo. Kaznena prijava protiv četiri djelatnice Centra iz Slavonskog Broda

Već šest godina traje suđenje socijalnim radnicama u Slavonskom Brodu

Još jedan tragičan slučaj u kojem odgovornost leži i na djelatnicama centra za socijalnu skrb je onaj iz Slavonskog Broda iz 2012. godine. Četiri socijalne radnice iz Slavonskog Broda, čiji je propust doveo do smrti bebe i stravičnog zlostavljanja dvoipolgodišnje djevojčice i dalje rade u CZSS-u Slavonski Brod, a već im se punih šest godina sudi zbog propusta u tom slučaju. No u međuvremenu su napredovale.

Podsjetimo, zbog smrti tromjesečne bebe 27. prosinca 2012. te zlostavljanja drugog djeteta, njihovi roditelji S. D. i S. H. osuđeni su na zatvor, a inspekcija tadašnjeg Ministarstva socijalne politike utvrdila je da su nemarom djelatnica CZSS-a Slavonski Brod Ružice Galiste, Anke Bogdanović, Blaženke Grgić, kao i tadašnje ravnateljice Centra Sanje Turčinović, djeca dovedena u životnu opasnost.

Prvo su dobile otkaz, no Upravno vijeće Centra ih je vratilo na posao, gdje još uvijek rade.

Index je danas razgovarao s bivšom ravnateljicom CZSS-a Slavonski Brod Sanjom Turčinović koja nam je rekla da suđenje protiv nje i njene tri kolegice traje već punih šest godina. Potvrdila nam je da su sve četiri i dalje zaposlenice CZSS-a Slavonski Brod.

I dalje rade i napreduju

Ona je ujedno i predsjednica Udruge socijalnih radnika Slavonski Brod te je članica Upravnog odbora Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Na pitanje zašto tako dugo traje suđenje, rekla nam je da je "takva dinamika suda" i da će novo ročište biti ovog proljeća.

Njena kolegica Ružica Galista je 17. svibnja 2018. imenovana i sudskim vještakom, a s Ankom Bogdanović je 2015. imenovana voditeljicom projekta "Mreža socijalnog volontiranja Brodsko-posavske županije".

Njih tri, kao i Blaženka Grgić, i dalje, kako smo naveli, rade u Centru za socijalnu skrb Slavonski Brod, a protiv njih se vodi spor na Općinskom sudu u Osijeku već šest godina te su izjavile da se ne osjećaju krivima.

U optužnici se tereti tadašnja ravnateljica Turčinović da nije pratila rad zaposlenica niti je pravilno organizirala posao, zbog čega nisu poduzete ni pravovremene i primjerene mjere za zaštitu djece. Socijalnu radnicu Ružicu Galistu se tereti da je znala da se s te adrese čuje galama i odjekuje dječji plač. Anku Bogdanović se tereti da nije ništa učinila, iako je znala za dojavu da je u siječnju 2012. godine žena S. H. napustila svog partnera S. D. i usred noći ostavila djevojčice same u stanu. Njih tri, kao i Blaženku Grgić, se tereti da su učinile propuste u radu u vezi s nadzorom obitelji u kojoj je umrla tromjesečna beba, pri čemu su njenu dvoipolgodišnju polusestru roditelji sustavno zlostavljali te je bila neuhranjena i imala niz ozljeda na tijelu.

Državno odvjetništvo za bivšu ravnateljicu Sanju Turčinović i socijalnu radnicu Ružicu Galistu traži kaznu zatvora od osam mjeseci ili uvjetno dvije godine, a za druge dvije socijalne radnice, Anku Bogdanović i Blaženku Grgić, zatvor u trajanju od šest mjeseci ili uvjetno dvije godine.

>> Šefica Centra za socijalnu skrb danas neće biti smijenjena

Što će biti s ravnateljicom CZSS-a u Zadru?

Posljednji slučaj koji je doveo do teških i po život opasnih ozljeda djece je ovaj na Pagu, kad je 54-godišnji Josip Rođak s prvog kata obiteljske kuće bacio svoje četvero djece u dobi od 3, 5, 7 i 8 godina. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a ministrica demografije i obitelji Nada Murganić najavila je smjenu ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesne Burčul.

"Ravnateljica ima odgovornost da kontrolira organizaciju rada i sam rad voditelja odjela i stručnog tima koji se treba sastajati i komunicirati o stanju na terenu i eventualnim problemima. Ravnatelj mora organizirati stalne edukacije djelatnika - što u ovom slučaju nije napravljeno, iako su edukacije besplatne. Za sve što u radu treba Centru - odgovoran je ravnatelj", pojasnila je Murganić.

S druge strane, Burčul je rekla da "nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod niti je moguće bilo predvidjeti ovako drastičan, brutalan, radikalan i teški ishod za nekog neutralnog promatrača, a kamoli za nekoga tko je u žiži zbivanja".

Što će dalje biti, ne zna se. Tako je najavljena i smjena ravnateljice CZSS-a Pula, no o njezinoj smjeni i dalje se - raspravlja.

Pročitajte više