Dječak u Osijeku u mraku sjedio nasred ceste, vozač u zadnji tren zaustavio auto

Foto: Facebook

U PONEDJELJAK navečer, oko 21:15, na ulici u Osijeku umalo je došlo do nesreće.

Kako se vidi na snimci koju je na Facebooku podijelio profesor s Odsjeka za biologiju Sveučilišta u Osijeku Branimir Hackenberger, dječak je sjedio na stolcu nasred ceste, po mraku. Prilazio mu je automobil, a vozač ga je u zadnji tren primijetio i zaustavio se. Dječak se nakon toga nasmijao, ustao i odšetao.

 

"Utjecaj društvenih mreža, objest, nepostojanje realnog sustava vrijednosti, upropašten obrazovni sustav, sve to skupa zajedno ili nešto sasvim drugo!? Više ne znam! No pogledajte što mi se dogodilo, ili bolje rečeno što se moglo dogoditi, u Osijeku u Stepinčevoj ulici oko 21 sat u ponedjeljak, 15.08.2022., čvrsto vjerujem kao posljedica svega navedenog.

U svakom slučaju, molim sve da podijele ovaj video zapis. Možda netko prepozna lika i neka onda obavijesti njegove roditelje o tome što im dijete čini. 

Je li po srijedi Tik-Tok izazov ili nešto slično, nije važno. No, ovo dijete treba hitno odgojni tretman. Osim što ugrožava svoje zdravlje i život, ugrožava i sudbinu vozača i tko zna što još!" objavio je profesor.

"Izazovi pokazuju mračnu stranu interneta"

O incidentu s mladićem u Osijeku oglasili su se i iz Centra za sigurniji internet (CSI), koji je dio Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, organizacije za zaštitu djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja na internetu.  "Postupanje mladića sa snimke smatramo ugrožavanjem prometa", naveli su, dodavši da ugrožava svoj, ali i život i zdravlje drugih te da je to kazneno djelo, prenosi Telegram.

Osvrnuli su se na mogućnost da se radi o izazovu s TikToka, istaknuvši da se uključivanjem u opasne trendove i izazove pokazuju "mračne strane online svijeta". "Ne razmišljajući kritički o sadržaju, djeca i mladi mogu previdjeti opasnosti koje izazovi nose sa sobom", naveli su, napomenuvši da je jedan od izazova koji su se proširili aplikacijom bio i ležanje na cesti dok ne naiđe automobil.

"S djecom treba primjereno razgovarati"

Voditelj CSI-ja Tomislav Ramljak je naglasio da je "prvi korak u borbi protiv štetnih sadržaja njihovo prijavljivanje".

"Odgovornost je nas odraslih biti u korak s onim što se djeci događa u životu, a danas se to velikim dijelom odvija na internetu", kazao je Ramljak. 

"Rješenje nije oduzeti djeci mobitele i zabraniti im korištenje društvenih mreža. Treba razvijati odnos povjerenja s djecom, iskreno se zainteresirati za online svijet u kojemu žive. Potrebno je educirati i sebe i djecu te prevenirati štetne posljedice", navode. 

Objavili su savjete psihologinje o postavljanju jasnih pravila i pitanja za sigurnost djeteta na internetu za djecu mlađe dobi, a poručili su i da su njihovi stručnjaci dostupni svakog radnog dana od 8 do 20 sati na anonimnoj i besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606.

Majka mladića: Hvala gospodinu koji ga je snimio

Glas Slavonije je razgovarao s majkom dječaka.

"Ne znam što bi rekla, šokirala sam se i nije mi dobro od jutros (srijeda). Prijateljica mi je poslala video i tlak mi je skočio tako da sam gotovo dobila moždani udar. Sin mi je lagao da nije on bio taj koji je sjedio na cesti dok mu nisam pokazala video. Nije znao da je snimljen i da postoji snimak.

Sreća i Bog da je taj čovjek koji je na njega naišao objavio video tako da nije zamutio lice pa sam ga mogla prepoznati i reagirati. Mogao je naići netko pijan, drogiran, manje oprezan ili je netko samo mogao skrenuti pogled na radio i moj bi sin stradao. Pa tko bi očekivao da netko sjedi na sredini ceste?!", kaže.

"To je bio pravi horor. Da nisam vidjela svojim očima, ne bih vjerovala. Sin mi je rekao da bar pet godina nije igrao TikTok izazov, što me je opet šokiralo jer sada ima samo 15 godina. Pa što je onda radio?! Čitala sam o tome, ali uvijek misliš to je negdje daleko. 

Koliko sam ljutita, toliko sam i sretna da znam što radi, jer on i dalje nije svjestan opasnosti. Sada bar znam da se mi roditelji moramo bolje organizirati. Ne treba šutjeti o tome. Voljela bih da je taj čovjek koji je naišao autom pozvao policiju, makar platila kaznu, da moj sin osjeti što je zapravo napravio. Svakako ću potražiti i stručnu pomoć za njega", rekla je majka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više