Dječaku iz Britanije neće isključiti aparate koji ga održavaju na životu

Screenshot: YouTube

BRITANSKOM dječaku Archieju Battersbeeju jutros nije ukinuto održavanje na životu, nakon što je njegova obitelj podnijela zahtjev Visokom sudu za njegovo premještanje u hospicij.

Jučer navečer roditelji 12-godišnjaka dobili su rok da do devet ujutro podnesu zahtjev za hospicijem ili bi njegovo liječenje bilo prekinuto u 11 sati. Obitelj želi da se Archie prebaci u hospicij kako bi umro dostojanstveno, a ne u bolnici, piše Sky News.

Dok se zahtjev za hospicijem razmatra, Archiejevo liječenje se nastavlja.

Majka dječaka: Molim da Visoki sud učini pravu stvar

"Molim da Visoki sud učini pravu stvar. Ako odbiju dopuštenje da ga odvedemo u hospicij i da primi palijativni kisik, to će jednostavno biti nehumano i bez dostojanstva", rekla je dječakova majka Hollie Dance. 

Dvanaestogodišnji dječak je u komi otkako ga je majka u travnju pronašla bez svijesti u njihovom domu u Southendu u Essexu.

Liječnici koji ga liječe u Kraljevskoj londonskoj bolnici vjeruju da je kod dječaka nastupila moždana smrt i da nastavak održavanja života nije u njegovom najboljem interesu.

Liječnici smatraju da će se Archiejevo stanje pogoršati na putu do hospicija

Vodstvo bolnice kaže da je Archiejevo stanje previše nestabilno za transfer i da bi njegovo premještanje vozilom hitne pomoći u drugo okruženje vjerojatno ubrzalo pogoršanje koje obitelj želi izbjeći. "To bi se moglo dogoditi čak i uz punu opremu za intenzivnu njegu i osoblje na putu", naveli su.

Glasnogovornica obitelji rekla je da ga je hospicij pristao primiti. "Archie je sada očito na palijativnoj njezi pa nema nikakvog razloga da svoje posljednje trenutke ne provede u hospiciju", rekla je.

Dječakovi roditelji borili su se protiv te odluke, pokrenuvši brojne pravne izazove kako bi osigurali nastavak održavanja sina na životu. Archieja se održava na životu kombinacijom medicinskih intervencija, uključujući ventilaciju i liječenje lijekovima.

Dječakovi roditelji inzistirali su na tome da mu se ne oduzimaju sredstva za održavanje života, rekavši da dječakovo srce još uvijek kuca i da je uhvatio majku za ruku. U utorak su roditelji izgubili bitku na Vrhovnom sudu za nastavak liječenja.

 

Pročitajte više