ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Dječja pravobraniteljica je u vrijeme sastanka o štrajku bila na HRT-u

Screenshot: HRT

U VRIJEME dok je u Ministarstvu obrazovanja trajao sastanak ministrice Divjak sa sindikatima, dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, koja je također bila pozvana na sastanak, bila je na Hrvatskoj televiziji.

Zanimljivo, to nije spomenula kad su je novinari pitali zašto nije bila na sastanku.

"Danas je za mene i moj ured doista jedan veliki dan. Slavi se jedan veliki jubilej. Ja sam od ranih jutarnjih sati na različitim mjestima, vezanima i za štrajk i za proslavu ove Konvencije koja mi je danas prioritet", rekla je za N1 televiziju.

Na pitanje zašto iz njenog ureda nije došao netko drugi, odgovorila je: "Svi moji zaposlenici ureda, kao i ja, imaju veliki dan, imali su puno obaveza."

A što je rekla na HRT-u?

Na HRT-u je rekla da je zabrinjavajuće to što se stvara problem za djecu te da ona želi štititi djecu i njihove interese.

"Doista se radi o jednoj zabrinjavajućoj situaciji u kojoj je ugroženo pravo djece na redovno obrazovanje, a što je pravo djece koje im je zagarantirano Ustavom i Konvencijom.

Radi se o situaciji kad su se djeca našla ni kriva ni dužna usred svađe u kojoj se nalaze odrasle osobe. Ono što je isto zabrinjavajuće je da se s obzirom na dosadašnju duljinu štrajka stvaraju problemi za djecu, roditelje i sve uključene u sustav odgoj i obrazovanja.

Ja očekujem i apeliram na sve odrasle uključene u ovu svađu da se dogovore u što kraćem roku kako djeca ne bi ispaštala. Pritom je uvijek potrebno u fokusu imati najbolji interes djeteta."

Na pitanje koga smatra odgovornim, dječja pravobraniteljica odgovara: "Ustavom je zajamčeno pravo na štrajk, teško mi je procjenjivati i biti u situaciji nekoga tko će reći je li krivac na ovoj ili onoj strani. Ja želim štititi djecu i njihove interese."

 

Pročitajte više