Djevojčica u Rusiji zbog antiratnog crteža završila u sirotištu: "Loše je odgajana"

Foto: Twitter

U SREDIŠTU ruskog grada Jefremova nalazi se zid prekriven slikama rata. Ogromne fotografije maskiranih ruskih vojnika s oružjem i velikim slovima Z i V - simbolima takozvane ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Tu je i pjesma:

Dobro treba imati šake.
Dobro treba željeznu ruku
Da odere kožu s onih
Koji mu prijete.

Ovo je službena, patriotska slika ruske invazije na Ukrajinu. Ali u ovom gradu, 320 km južno od Moskve, pronaći ćete još jednu sliku ukrajinskog rata. Vrlo različitu, piše BBC.

Gradska vijećnica Olga Podolskaja pokazuje fotografiju na svom mobitelu. To je dječji crtež. Lijevo je ukrajinska zastava s natpisom "Slava Ukrajini", a desno ruska trobojnica i natpis "Ne ratu!". Dok projektili dolijeću iz pravca Rusije, na putu im prkosno stoje majka i dijete.

Sliku je u travnju 2022. nacrtala tada 12-godišnja Maša Moskaljova. Njezin otac Aleksej, samohrani roditelj, kontaktirao je gradsku vijećnicu za savjet. Rekao joj je da je njezina škola pozvala policiju nakon što je vidjela Mašin crtež. "Policija je počela istraživati Aleksejeve društvene mreže. I rekli su mu da je kćer odgajao na loš način", kaže Olga.

Otac će možda u zatvor

Uslijedile su optužbe. Zbog antiratne objave na društvenim mrežama, Aleksej je kažnjen s 32.000 rubalja (oko 415 dolara) zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga. Prije nekoliko tjedana protiv njega je pokrenut kazneni postupak. Ponovno su antiratni postovi bili temelj za optužbe za diskreditaciju.

Ovaj put Aleksej se suočava s mogućom zatvorskom kaznom. Aleksej je trenutno u kućnom pritvoru u Jefremovu. Njegova kći Maša je privremeno poslana u dječji dom. Alekseju čak nije dopušteno da s njom razgovara telefonom. "Mašu nitko nije vidio od 1. ožujka unatoč našim pokušajima da dobijemo pristup dječjem domu i doznamo kako je", rekla je Olga Podolskaja i nastavila:

"Ruske vlasti žele da se svi pridržavaju linije. Nitko ne smije imati vlastito mišljenje. Ako se ne slažete s onim što netko misli, nemojte čitati njegove objave na društvenim mrežama. Ali nemojte staviti tu osobu u kućni pritvor i njegovo dijete u dječji dom."

"Jako je zabrinut jer njegova kći nije s njim"

Stojimo ispred stambene zgrade u Jefremovu. Otvara se prozor i čovjek gleda van. To je Aleksej. Ne smijemo komunicirati s njim. Prema pravilima kućnog pritvora, Alekseju je dopušten kontakt samo s odvjetnikom, istražiteljem i zatvorskom službom. Upravo je stigao odvjetnik Vladimir Bilijenko. Došao je dostaviti hranu i piće koje su lokalni aktivisti kupili za Alekseja.

"Jako je zabrinut jer njegova kći nije s njim. Sve u stanu ga podsjeća na nju. Zabrinut je što bi joj se moglo dogoditi", kaže Vladimir nakon posjeta Alekseju Moskaljovu. Pitamo odvjetnika zašto misli da su vlasti odvele Mašu. "Ako su imali prava pitanja za oca, trebali su ga pozvati na razgovor. Trebali su pozvati i Mašu i razgovarati s njom", kaže Vladimir.

"Ništa od ovoga nije učinjeno. Samo su je odlučili poslati u dječji dom. Po mom mišljenju, da nije bilo administrativnih i kaznenih prijava koje je Aleksej dobio, ovo se ne bi događalo. Čini se da su socijalne službe opsjednute ovom obitelji. Mislim da je to čisto iz političkih razloga. Problemi obitelji počeli su tek nakon što je djevojčica nacrtala tu sliku", govori Vladimir za BBC.

"Ona je dobra djevojka i nikad nisam imala problema s tatom"

BBC je na ulici pitao Aleksejeve susjede što misle o situaciji.

"Ona je dobra djevojka i nikad nisam imala problema s tatom. Ali bojim se išta reći. Bojim se", kaže umirovljenica Angelina Ivanovna. "Možda bismo mogli skupiti potpise za podršku Alekseju", predlaže jedna mlađa žena. No na pitanje o njenom mišljenju o tome što se događa, odgovara: "Oprostite, ne mogu vam reći."

Pitali su boji li se mogućih posljedica. "Da, naravno", odgovara. Kratka je šetnja od stambene zgrade Alekseja Moskaljova do škole br. 9, koju je Maša pohađala i za koju njezin otac kaže da je pozvala policiju zbog Mašinog antiratnog crteža. Škola tek treba odgovoriti na pisani zahtjev za komentar. Kad je BBC pokušao posjetiti školu, rečeno mu je da ne može ući. Telefonski pozivi ostali su bez odgovora.

Web stranica škole br. 9 podsjeća na domoljubni zid u centru grada. Na početnoj stranici nalaze se Heroji specijalne vojne operacije - 20-ak portreta ruskih vojnika koji su se borili u Ukrajini. Tu su i domoljubne parole: "Sve za pobjedu. Podržimo naše momke na prvoj crti!"

Ukrajinski vojnici posjetili školu

Vojnici koji su se vratili iz Ukrajine posjetili su školu br. 9 prošlog listopada. U govoru tog dana ravnateljica škole Larisa Trofimova izjavila je: "Vjerujemo u sebe i u našu domovinu, koja nikada ne može pogriješiti."

Pristaše obitelji Moskaljov i novinari okupljaju se u zgradi lokalnog suda. Gradsko povjerenstvo za maloljetnike poduzima pravne radnje kako bi službeno ograničilo Aleksejeva roditeljska prava.

To je prvo saslušanje poznato kao "razgovor" sa sucem. Odvjetnik Vladimir Bilijenko kaže da je Aleksej želio osobno biti ovdje. Međutim, nije mu dopušteno prekinuti kućni pritvor kako bi došao na sud iako je u pitanju njegovo dijete.

U hodniku sudnice aktivistica razvija plakat s natpisom: "Vratite Mašu njenom ocu!"

Policajac joj kaže da ga makne. Povjerenstvo za maloljetnike još nije odgovorilo na upit da komentira slučaj Alekseja Moskaljova i njegove kćeri Maše.

Jedna od Aleksejevih pristaša Natalija Filatova vjeruje da priča o obitelji Moskaljov pokazuje maltretiranje neistomišljenika u Rusiji: "Naš ustav proklamira slobodu govora, slobodu savjesti, potpunu slobodu građana da izraze svoje mišljenje. Ali sada nam je to zabranjeno."

Pročitajte više