PLENKOVIĆU, DOKAD? Đikić premijeru poslao hrpu novih dokaza da je Barišić plagijator

Foto: Index, Hina

JEDAN od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika Ivan Đikić, danas je objavio novo otvoreno pismo u kojem je iznio svoje jasne dokaze da je ministar Pavo Barišić plagirao više znanstvenika zbog čega je ponovio poziv premijeru Andreju Plenkoviću da ga razriješi dužnosti.

>> AKCIJA INDEXA Ako može ministar, svi mogu: Prepisujte ispite, zadaće, diplomske radove!

U svojem prilogu poslao je priopćenje s dokumentima koji ukazuju na proširenu praksu plagiranja i neetičkih radnji koje je, kako kaže, pronašao u znanstvenom radu ministra Barišića. Index je poslao upit ministru Barišiću vezan uz Đikićeve analize, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Podsjetimo, Đikić, koji je izborom čitatelja proglašen najpozitivcem 2016., je još 12. siječnja, svojim prvim otvorenim pismom, pozvao na ostavku Barišića. Nakon toga uslijedila su očitovanja devetorice znanstvenika, a zatim i potpisivanje njih stotinjak na peticiju kojima je iskazana podrška Barišiću i iskazan stav da je riječ tek o manjem propustu, a ne o plagijatu. Svoju analizu primjera plagijata u međuvremenu je objavio još jedan ugledni hrvatski znanstvenik Boris Lenhard, redovni profesor i voditelj skupine za računalnu biologiju na uglednom sveučilištu Imperial College London.


Ova dvojica znanstvenika svojim su analizama (koje su više nego potvrdile zaključke Odbora za etiku u znanosti) pokazali sav apsurd ocjenjivanja nečijeg rada na temelju prikupljenih potpisa podrške – nešto po definiciji jest ili nije plagijat, a izražavanje solidarnosti to ne može promijeniti.

U svojem novom otvorenom pismu (u kojem poziva premijera da pročita i članak autora ovih redaka) Đikić ističe da je sve dokumente prije dva dana poslao osobno premijeru Plenkoviću te predsjedniku Sabora Boži Petrovu s ovim porukama:

Iako od 1992. godine radim izvan Hrvatske i dalje se trudim biti prisutan u javnom životu u Hrvatskoj te se u javnom ophođenju koristim argumentima. Moji motivi su iskreni i jasni: fokus na mlade, znanost i obrazovanje…

Jako vrednujem kreativnost i talente kod djece i trudim se potaknuti ih na razvoj istih tijekom školovanja i zato zdušno, već skoro 20 godina obrazujem i pomažem mladima u Hrvatskoj. Osim toga od 2002 godine radim i fizički u Splitu gdje sam izabran kao profesor i gdje vodim Laboratorij za istraživanje tumora. Dolazim svake godine na nastavu studentima u Split. Ovo Vam pišem da ukažem da sve ovo radim iz dubokih vlastitih uvjerenja da se ovaj slučaj mora riješiti što prije, za dobrobit mladih u Hrvatskoj.

Ministar je obmanuo Premijera i javnost kada je tvrdio da se radi samo o jednoj tiskarskoj grešci u jednoj maloj fusnoti. Nakon opsežne dokumentacije koju sam prikupio utvrdio sam postojanje plagiranja, niza neetičkih radnji, kopiranja rečenica i dijelova pasusa, te zataškavanja prijašnjih radnji. To pokazuje da ministar Barišić opetovno i namjerno preuzima tuđe ideje kao svoje te da čini cijeli niz grešaka u svom radu koje su u suprotnosti s akademskom čestitošću i stručnim znanstvenim radom.

Svi pokušaji relativizacije ovih ozbiljnih slučajeva plagiranja od Vlade RH su znanstveno neobranjivi i prije ili kasnije zbog tih razloga ministar će trebati odstupiti ako želite održati ikakve demokratske standarde zemalja EU-a koje ste obećali javnosti….Osobno sam otvoren za razgovor i raspravu o dostavljenim novim činjenicama.
Srdačan pozdrav,

Ivan Đikić

Naš znanstvenik, autor više od 230 radova s preko 20.000 citata u najprestižnijim svjetskim časopisima kao što su Nature i Science, član jedne od najuglednijih akademija svijeta, njemačke Leopoldine, čiji su članovi bili ljudi poput Alberta Einsteina, Charlesa Darwina, Maxa Plancka, Johanna Wolfganga von Goethea i Ernesta Rutheforda te hrvatski nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, u prilogu do u detalje analizira Barišićev članak i u njemu nalazi brojne etičke znanstvene prijestupe. Njegovu temeljitu analizu, ali i obrazloženja zašto je važno da Barišić podnese ostavku, pogledajte dolje.

ANALIZA IVANA ĐIKIĆA - Barišić je plagijator by Index.hr on Scribd



 

 

Pročitajte više