KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Đikić: Stanje je ozbiljno

Foto: Hina, Nikola Čutuk/Pixsell, Index

ZNANSTVENIK Ivan Đikić gostovao je na N1 Televiziji upozoravajući da je stanje u Hrvatskoj vrlo ozbiljno te poručio da se ne smije građane uvjeravati da je sve pod kontrolom u trenu dok imamo preko 300 novozaraženih.

Kazao je i kako u zadnja dva mjeseca imamo 70 umrlih od korone. "U dva mjeseca je broj umrlih 70. A u pet mjeseci je bilo 100. I tijekom ljeta očito virus ubija. Stvarno je zabrinjavajuće da je toliko umrlih tijekom ljeta", rekao je.

"Stanje je jako ozbiljno"

"Stanje je jako ozbiljno i potrebno je maksimalizirati napore svih, stožera, građana, liječnika, politike... Kad građani budu shvatili da je situacija ozbiljna imat ćemo mjere koje će donositi rezultate. Mi ne kontroliramo ovaj virus, virus je takav da ne znamo koliko se širi, ali dok god se politika bude miješala u rad službama koji se trebaju boriti protiv virusa, tada nećemo uspjeti. Ako ćemo građane uvjeravati da je sve pod kontrolom, bojim se da će te brojke još rasti. Kad imamo preko 300 novozaraženih moramo reći da je to ozbiljno, da je situacija jako ozbiljna", rekao je Đikić.

"Zabrinjavajuće je da imamo toliko umrlih tijekom ljeta"

"Istina jest da je klinička slika slaba, ali to je samo zato jer je zaraženo toliko mlađih ljudi. A to je opasno, oni se kreću, bez ikakvih simptoma, među većim brojem ljudi. Nemaju pojma da su zaraženi", dodao je Đikić.

"U dva mjeseca je broj umrlih 70, a u pet 100. I tijekom ljeta virus ubija. Stvarno je zabrinjavajuće da je toliko umrlih tijekom ljeta", rekao je Đikić na N1.

"Neprimjereno je demokratskom iskoraku koji svi želimo i kojem se nadamo u Hrvatskoj, da umjesto odgovora, često dobivamo omalovažavanja, ljudi su proglašavani nestručnjacima ili se spominje termin rata s virusom. Ja sam uvijek bio isti, nisam se promijenio i kao što sam na početku ove krize izrazito hvalio Stožer, jer su bili kvalitetni, dobri, tako i sada imam osjećaj i odgovornost kao znanstvenik ukazati na nepravilnosti, pogreške i propuste, jer upravo zbog toga dolazi do širenja virusa i veće smrtnosti. Moja poruka Stožeru je dobra, pozitivna, to je kritika koja samo može pomoći, a koja nikada nije bila destruktivna", rekao je Đikić koji je noćas objavio 10 savjeta kojih bi se trebalo držati kako bi situacija s koronom bila bolja.

Kad imate takve poruke javnosti, onda je javnost zbunjena, ne zna je li virus opasan samo kada nama treba ili nije opasan samo kad nama treba, rekao je Đikić.

Rekao je da nije osobno kritizirao ministra zdravstva, Vilija Beroša, kojega smatra kvalitetnim stručnjakom i neurokirurgom, nego je uputio dobronamjernu i konstruktivnu kritiku Stožeru.

"Razvoj virusa može ići u dva smjera"

"Može ići u dva smjera, da se virus još proširi, a druga je da shvatimo propuste i promijenimo to donošenjem novih mjera. Jako je važno da se najavljuje uvođenje novih tehnologija i da nećemo imati nepotrebnih kritika građana za to", rekao je Đikić.

 

Na temelju znanja mogu se pripremiti mjere koje ne moraju biti potpuni i definitivni lockdown, objasnio je Đikić.

 

Pročitajte više