Đukić srpskim intelektualcima, udrugama i strankama uputio poziv za suradnju

Predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić uputio je danas javni poziv srpskim intelektualcima i javnim osobama, srpskim nevladinim udrugama, političkim organizacijama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da "konačno sjednu za stol i dogovore osnove rješavanja statusa i položaja Srba u Hrvatskoj". L

Đukić je na konferenciji za novinare rekao da je to poziv "da zajednički i jedinstveno daju platformu za trajno rješenje položaja Srba u Hrvatskoj, pogotovo u novonastalim uvjetima puta u EU, a sve s ciljem izgradnje suživota na civilizacijskim vrijednostima".

Objasnio je da se SNS za poziv odlučio jer Vlada ne ispunjava preuzete obveze.

"Premijer Sanader je za potrebe međunarodnog statusa Hrvatske, učinio neke pomake, ali je život srpskog naroda i uvjeti u kojima živi ispod svake razine ljudskog dostojanstva", ustvrdio je Đukić navodeći tom u prilog da je gospodarstvo u mjestima sa srpskom većinom na nuli, da se uništena infrastruktura sporo obnavlja, da se teško ostvaruju mirovinska prava itd.

Također je ocijenio da su zastupnici SDSS-a u Hrvatskom saboru izgubili vjerodostojnost i legitimitet koji su žrtvovali za brak s HDZ-om, te da "su u tom braku ucijenjeni vlastitim profiterstvom".

"To je velika tragedija i po Vladu, odnosno Hrvatsku i po Srbe u Hrvatskoj, jer su i dalje Srbi ostali omalovaženi i poniženi", ustvrdio je Đukić.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više