Đuro Popijač: Mijenjam porezni sustav, brišem "glupe propise" i zapošljavam umirovljenike

ĐURO POPIJAČ će kao ministar gospodarstva inzistirati na uvođenju fonda koji bi bio težak od 1,5 do 2 milijarde kuna, a služio bi za pomaganje tvrtkama u problemima, ali s dobrom perspektivom. Razmišlja i o kresanju subvencija za najveće potrošače i uvođenju "zadnje subvencije" nakon koji bi tvrtke imale godinu dana za reorganizaciju.

Rasprava o imenovanju Popijača na mjesto ministra gospodarstva održat će se u Saboru u četvrtak. Novi ministar gospodarstva razmišlja o promjeni poreznog sustava jer je Hrvatska "među najkonkurentnijim zemljama", a kao najgori primjer ističe porez na dohodak, piše Jutarnji list. "Poslodavcu je neto plaća od 2000 eura u Bugarskoj jeftinija četrdesetak posto nego u Hrvatskoj. Dakle, bugarski zaposlenik sa 2000 eura neto prihoda svog poslodavca košta gotovo upola manje nego hrvatski. Hrvatska ima besmisleno niski prag neto prihoda za visoke porezne stope, zbog čega je poslodavcima jako skupo zapošljavati visokoobrazovane i pristojno ih platiti", tvrdi Popijač te dodaje kako takav sustav koči razvoj modernih i profitabilnih djelatnosti u kojima bi radili visokoobrazovani i dobro plaćeni zaposlenici.

U ambiciozno postavljenom planu Popijač želi ukinuti i "glupe propise" na koje se iz Hrvatske udruge poslodavaca žale već godinama, a smatra da bi time mogao prepoloviti broj radnika u HZZO-u, HZMO-u, Poreznoj upravi i Fini. Sindikatima nudi ograničavanje rada na određeno vrijeme na dvije i pol godine uz maksimalno mogućih pet takvih ugovora. Od sindikata zahtijeva da pristanu na otkaze bez plaćanja otpremnine svim onim radnicima koji su kod poslodavca zaposleni manje od četiri godine. Umirovljenicima će se dopustiti ponovno zapošljavanje uz zadržavanje svojih mirovina, a takav potez smatra udarom na sivu ekonomiju.

Pročitajte više