Kuleba: Neprihvatljivo je da Ukrajinci izvan zemlje sjede u restoranima, a drugi ginu

Foto: SHutterstock

Ukrajinski ministar vanjskih poslova s entuzijazmom je pohvalio američke političare jer su odobrili dugo odgađani paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara, ali je upozorio da nove zalihe neće odmah preokrenuti tijek rata.

"Aleluja", izjavio je Dmitro Kuleba u razgovoru za Guardian, upitan za reakciju na konačno glasanje američkog Senata u utorak. Kazao je kako je "njegovo uvjerenje da će imati pozitivan ishod", ali Zapad mora "shvatiti da je doba mira u Europi završeno" i izgraditi svoju obrambenu industriju.

U razgovoru za Guardian Kuleba je rekao da se nada da će Bijela kuća predstaviti novi paket oružja "za nekoliko dana, možda i sati" te da je "samo pitanje logistike" da se zalihe prebace na prvu crtu bojišnice.

Dužnosnici Pentagona navijestili su kako je u Europi već nagomilano određeno streljivo, a očekuje se kako će među prioritetima biti artiljerija i protuzračna obrana.

Kuleba je također rekao da je Ukrajina identificirala sedam sustava protuzračne obrane Patriot koje bi mogla koristiti za zaštitu civila u većim gradovima izvan Kijeva. Jedan je dobiven iz Njemačke, još četiri su locirana i pregovori su u tijeku, kazao je Kuleba, a još dva su mu na vidiku.

U izvješćima medija navodi se kako Grčka i Španjolska razmatraju hoće li opskrbljivati Patriotima. Kuleba je dodao da bi osmi sustav mogao doći iz SAD-a. "Mislim da američka vojska ima jednu rezervu", kazao je.

Pregovori o njihovom dobivanju bili su komplicirani jer se "zemlje koje upravljaju Patriotima cjenkaju", rekao je Kuleba, ali je dodao: "Ne sumnjam, s obzirom na napredak koji postižemo, da će Patrioti stići."

"Naši saveznici ne trebaju izražavati sućut, već pomoći spriječiti gubitke"

Dodao je i da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak razgovarao s Joeom Bidenom o vojnoj pomoći. Kuleba je kazao kako bi se ukrajinski saveznici trebali prebaciti s "izražavanja sućuti Ukrajincima i obećanja pomoći u oporavku na sprječavanje gubitka života i uništenja zemlje".

Rekao je da obnova američke vojne pomoći, koju su mjesecima zadržavali republikanci usklađeni s Donaldom Trumpom, neće biti dovoljna za poraz Rusije. "Ni jedan paket ne može zaustaviti Ruse. Ono što će zaustaviti Ruse je ujedinjena fronta cijele Ukrajine i svih njezinih partnera."

Kuleba je rekao da Zapad treba povećati proizvodnju oružja, kao što je to učinila Ukrajina, jer ga je Rusija pretekla. Rusija nadmašuje Ukrajinu u omjeru oko 10 prema jedan, dok Ukrajini ponestaje protuzračne obrane.

"Kada vidim ono što je Rusija postigla u izgradnji obrambene industrijske baze u dvije godine rata i ono što je Zapad postigao, mislim da nešto nije u redu sa Zapadom", kazao je Kuleba. "Zapad mora shvatiti da je doba mira u Europi završeno."

"Kijev predviđa da će rat trajati i sljedeće godine"

Vrhunac vojne industrijske proizvodnje ukrajinskih saveznika očekuje se tek krajem 2024. godine, rekao je ministar vanjskih poslova, naznačivši da Kijev predviđa da će rat trajati i sljedeće godine. Očekuje se kako će Rusija pokrenuti ljetnu ofenzivu i smatra se kako je u procesu mobilizacije dodatnih 100.000 vojnika za borbu.

"Ne znam što će se dogoditi sutra ni kako će se ponašati političke elite u SAD-u. Ono što smo naučili iz prvog mandata Donalda Trumpa kao predsjednika jest da postoji izlaz iz svake krize", rekao je.

Kuleba je kazao da je odluka o ukidanju konzularnih službi za ukrajinske muškarce borbene dobi koji žive u inozemstvu, najavljena u utorak, pravedna jer su "dečki u rovovima vrlo umorni".

"Neprihvatljivo je da Ukrajinci izvan zemlje sjede u restoranima dok drugi umiru"

"Oni ne razumiju zašto vlada ne pokušava uvesti više ljudi u ratne napore", kazao je. Kuleba je kazao kako nije jasno koliko će se Ukrajinaca vratiti, ali je neprihvatljivo da oni izvan zemlje "sjede u restoranima" dok drugi umiru.

U govoru održanom u ponedjeljak u Poljskoj Rishi Sunak obećao je dodatnih 500 milijuna funti potpore ukrajinskoj vojsci, što je dosad najveći doprinos Velike Britanije. Kuleba je rekao da ne očekuje da će se to promijeniti ako laburisti pobijede na ovogodišnjim izborima, rekavši da Britanija pripada "vrlo elitnoj skupini zemalja" u kojoj je potpora Kijevu nadišla politički ciklus. Kazao je kako se sastao s ministrom vanjskih poslova u sjeni Davidom Lammyjem, ali još uvijek nije razgovarao s čelnikom laburista Keirom Starmerom.

Kuleba je rekao da ne zna koliko će trajati rat s Rusijom, a na ulasku u ured - zgradu iz Staljinova doba pored kijevskog samostana svetog Mihovila sa zlatnom kupolom - prošao je pokraj pogrebne povorke.

"Svaki put kada prođem pored sprovoda vojnika udvostručim i utrostručim svoj napor da rat privedem kraju pobjedom Ukrajine", kazao je. "Mislim da će na kraju ovog rata preživjeti samo jedna strana, a to će biti Ukrajina. Ali kada kažem preživjeti, ne mislim da će Rusija prestati postojati kao zemlja."

Pročitajte više