Dno dna: HRT-ovci unajmili klince da im za siću naprave "hrvatski BBC"?

NAKON što su izgubili pravo prijenosa rukometnog prvenstva zbog osobe koja slovi kao dobar inženjer, ali ne i trgovac (Robert Šveb) i nakon što im glavni direktor 18 godina od početka Domovinskog rata podučava urednike kako biti pravi Hrvat naređujući im da pjesmom (Moja Domovina) i slikom (Prevlaka i Vukovar) "pokažu dečkima s druge strane Dunava" (Domagoj Burić), HRT-ovci idu dalje. Silaznom putanjom.

U želji da postanu "hrvatski BBC", prisavski tragičari srozali su nacionalnu televiziju do te granice da je šokirano pučanstvo za nemalu mjesečnu pristojbu prisiljeno gledati kako im oni koji vape za više domoljublja ovako majstorski sramote naciju.

Studenti ekonomije koji se tek usputno bave web dizajnom

Osim što je vrlo upitna tvrdnja glasnogovornika HRT-a Janoša Roemera da su "njihovi stručnjaci" kontaktirali BBC, koji im je dao zeleno svjetlo za suradnju, vrlo su upitne i reference tih "stručnjaka". Aleks Aćimović i Jurica Železnjak imena su kreatora HRT-ova plagijata, a radi se o studentima Ekonomskog fakulteta u Puli. Njihova imena, kao onih koji su kreirali HRT-ovu web stranicu, izazvala su još veću nevjericu među njihovim kolegama, jer se dvojac navodno samo usputno bavi poslom kojime su HRT-ov internet portal imali za pretvoriti u "hrvatski BBC".

Do studentskog dvojca trenutno je vrlo teško doći (a nije im ni za zamjeriti), baš kao i do odgovornih HRT-ovaca. Iako je lista odgovornih pri svakom HRT-ovom debaklu poduža, nekako uvijek stradaju samo izvršitelji. S rukometnim prvenstvom to je bio Robert Šveb, a sada su to Marija Topić-Crnoja, urednica Novih medija koja je, kako kaže Roemer, odgovorna za internet stranicu, i Elvis Morina, bivši šef hrvatskog dopisništva BBC-ja. On je, navodno, studentskom dvojcu dao naputak što i kako raditi, a oni su, ne znajući da rade plagijat BBC-jeve stranice, radili po njegovim uputama.

Radili za siću

Studenti su se prijateljima navodno žalili kako puno rade "za siću". Ipak, po Puli se, kaže nam Nenad Marjanović, urednik portala Regional Express, priča i to da su za "dizajn" dobili 150 tisuća kuna, međutim informacija je za sada još uvijek neprovjerena.


Upravo u razgovoru s Marjanovićem, koji je radio za Morinu, pomnije upoznajemo najnoviju zvijezdu HRT-a. Morina se, za vrijeme dijeljenja prvih nezavisnih postaja, našao u pravo vrijeme na pravom mjestu pa je dobio koncesiju za radio Maestral, od kojega je trebao napraviti urban i moderan radio. Nekako u to vrijeme, Morina se, "glumeći žrtvu Tuđmanova terora" (prepričava Marjanović, op.a.), počeo družiti s BBC-jevcima kojima je "bilo jako simpatično to što on radi iz jednog potkrovlja s jednim malim radijem".

Razlozi odlaska Morina iz BBC-ja nepoznati

"Na šok kompletne Istre, iz BBC-ja su mu ponudili uredništvo", kaže urednik Regional Expressa. No, prije angažmana na BBC-ju, Morina se, s mladošću i prema mnogima neobjašnjivom perspektivom na svojoj strani, odlučio najprije kandidirati za gradonačelnika Pule. Na izbore je izašao s nezavisnom listom i malo mu je nedostajalo da prijeđe izborni prag. Nakon što mu kandidatura nije uspjela, odlazi u dopisništvo BBC-ja. Tamo se zadržava vrlo kratko, a razlog njegova odlaska iz BBC-ja i danas je službeno ovijen velom tajne.

Nakon avanture s BBC-jem (odatle valjda i ideja za plagijat), Morina se zapošljava u Istarskoj županiji, u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA), gdje mu Grad osigurava novce te mu daju da napravi web stranicu Istarske županije. No, i to je, kaže Marjanović, palo u vodu pa Morina pokreće portal giornal.hr, koji je, kako se pričalo, napravljen po obrascu po kojem je trebao biti napravljen portal Istarske županije i na kojemu je Morina, na račun Županije, neko vrijeme radio.

Iz usta glasnogovornika HRT-a dosad se službeno moglo čuti samo kako je za internet stranice odgovorna Topić-Crnoja, koja je poznata i po svom radu na nacionalnoj televiziji susjedne Bosne i Hercegovine. U kodu HRT-ove stranice najprije je stajalo kako tvrtka Kumulus d.o.o. i dvojac Aleks Aćimović-Jurica Železnjak beru zasluge kao autori i developeri stranice, a HRT za dizajn, međutim napisi su kasnije nestali. Idućeg tjedna očekuje se i službeno očitovanje HRT-a vezano za skandal s plagijatom.

B.S.
Foto: Regional Express

Pročitajte više