Dobitnica Nobela za mir sada provodi etničko čišćenje nad muslimanima - i nikoga nije briga

Foto: FAH

USLIJED KRVAVOG progona Rohingja muslimana iz većinski budističkog Mianmara ubijeno je najmanje 400, a preko granice u Bangladeš izbjeglo gotovo 90.000 pripadnika ove manjine. 

>>U Mianmaru već mjesecima traje progon desetaka tisuća muslimana, ovog ljeta situacija je gora nego ikad 

Dok pozornost javnosti zaokupljaju kriza u Venezueli, nuklearne provokacije Sjeverne Koreje te rat u Siriji i Iraku, krvoproliće u Mianmaru prolazi gotovo ispod radara. Kao da se svijet uopće ne brine zbog onoga što su neki već nazvali etničkim čišćenjem, pa čak i genocidom, 

1.1 milijun Rohingja, koji nemaju državljanstvo Mianmara iako su njihovi preci stoljećima živjeli u ovoj zemlji (bivšoj Burmi), već desetljećima su meta progona od strane većinskog stanovništva. Pritom je do danas spaljeno najmanje 2600 kuća u regiji Rakine, u kojoj su Rohingje većinski stanovnici.

Vojska tvrdi da se bori protiv terorista, izbjeglice da se vrši genocid

Iako vojska tvrdi da vrši protuterorističku operaciju "čišćenja", da su ljudi koje su ubili u operaciji uglavnom "teroristi" te svaljuje krivnju za palež kuća na islamističku skupinu Arakan Rohingja vojska spasa, izbjeglice tvrde da je upravo vojska spalila njihove kuće, ubila veliki broj civila te protjerala ostale, javlja Reuters. 

Izbjeglice svjedoče o stravičnim pokoljima, masovnom silovanju i drugim zvjerstvima od strane mianmarskih vojnika. Ova brutalna odmazda podsjeća na sličnu situaciju nakon napada pobunjenika u listopadu prošle godine, samo što su ovog puta i napad pobunjenika i odmazda vojske bili znatno većih razmjera. Ukupan broj izbjeglica od listopada do danas popeo se na preko 150.000.

Još najmanje 30 tisuća izbjeglica nalazi se na "ničijoj zemlji" između Mianmara i Bangladeša gdje su zaglavljeni bez hrane, lijekova i skloništa, budući da ne mogu prijeći rijeku Naf koja dijeli dvije zemlje, javlja CNN. Satelitske snimke koje je objavio Human Rights Watch pokazuju da su sela iz kojih su pobjegli potpuno spaljena. Od 20 tijela koje je granična policija Bangladeša prošli četvrtak izvukla iz rijeke, bilo je 12-ero djece.  

"Beskućnici smo. Vojska je sve uništila. Sad smo bez hrane i pokrivača. Tamo se događa genocid", rekao je Mohamed Harun, jedan od brojnih Rohingja koji se trenutno nalaze u izbjegličkim kampovima u Bangladešu.

Nobelovci za mir: U Mianmaru se provodi etničko čišćenje

Generalni tajnik UN-a Antonio Gutteres urgirao je prošli petak od vlade Mianmara "suzdržanost i smirenost kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa". 

Organizacije za ljudska prava upozorile su da se u Mianmaru provodi etničko čišćenje i drugi zločini protiv čovječnosti, a istu optužbu iznijelo je i 11 dobitnika Nobelove nagrade za mir u siječnju ove godine, u svom otvorenom pismu u kojem su prozvali državnu lidericu Mianmara Aung San Su Kji. Naravno, posebno gorka ironija je ta da je i sama Su Kji, koja je došla na vlast u travnju prošle godine, dobitnica Nobelove nagrade za mir. Suu Kji dobila je ovu prestižnu nagradu zbog svoje vodeće uloge u demokratizaciji Mianmara i 15-godišnjeg boravka u pritvoru za vrijeme vojne hunte koja je konačno predala vlast 2011.

Međutim, nade da će ova disidentica i nobelovka okrenuti Mijanmar u novom pravcu i prekinuti dugogodišnji progon nad muslimanskom manjinom brzo se izjalovila, a zbog svoje šutnje i toleriranja (ili čak izravnog naređivanja) ovih zločina protiv čovječnosti meta je sve snažnijih kritika, kako iz zapadnih, tako i iz muslimanskih zemalja poput susjednog Bangladeša, Indonezije, Pakistana, Malezije i Turske. Posljednje dvije zemlje čak su optužile Mianmar za genocid nad muslimanskom manjinom. "Tamo se događa genocid", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.  

Malala: Čekam da moja kolegica nobelovka Su Kji osudi zločine

Jedna od potpisnica navedenog otvorenog pisma je i Malala Jusafzai, aktivistkinja za pravo na obrazovanje žena koja je kao djevojčica preživjela pokušaj ubojstva od strane pakistanskih talibana. A 20-godišnja Malala jučer je ponovo prozvala svoju 72-godišnju kolegicu po Nobelovoj nagradi za mir.

U poruci koju je objavila na Twitteru, Malala je navela: "U posljednjih nekoliko godina više puta sam osudila ovaj tragični i sramotni tretman (Rohingja). Još uvijek čekam svoju kolegicu nobelovku Aung San Su Kji da učini isto. Svijet čeka i Rohingja muslimani čekaju". Osim toga, pozvala je druge zemlje, uključujući svoj rodni Pakistan, da "slijede primjer Bangladeša i pruže hranu, sklonište i pristup obrazovanju Rohingja obiteljima koje bježe pred terorom". Mijanmarske vlasti je također pozvala da daju državljanstvo Rohingjama u "zemlji u kojoj su rođeni".

 

Pročitajte više