Dobitnik Pulitzerove nagrade tuži Obamu: Moramo spasiti SAD od korporativnog fašizma

POZNATI američki novinar Chris Hedges, dobitnik Pulitzerove nagrade i etablirani borac za ljudska prava, krenuo je "u borbu s vjetrenjačama".

On je, naime, najavio kako pokreće tužbu protiv američkog predsjednika Baracka Obame zbog "katastrofalnih udaraca na ljudske slobode. Povod za tužbu Hedges i njegovi odvjetnici našli su u National Defense Authorization Actu, odnosno zakonu koji američkoj vojsci dopušta da na neodređeno vrijeme zatvara američke državljane i drži ih u zatvoru bez suđenja, kojeg je Obama potpisao na Staru godinu.

Hedges problematičnim vidi i samo postojanje međunarodnih zatvora za mučenje poput onoga u Guantanamu, ali i činjenicu da vojska građane može beskonačno zatvoriti zbog same sumnje da su kontaktirali grupe koje su bile povezane s onima koji su vršili napade na američke snage. "Nemalen broj puta sam večerao s ljudima koje naša zemlja brendira kao teroriste. Međutim, to ne čini mene teroristom", prenosi Hedgesovu izjavu RT.

Znam da je moja borba donkihotovska, ali ona se mora pokrenuti

"Proveo sam mnogo godina u zemljama u kojima je vojska imala neograničenu moć da privodi i zadržava ljude bez suđenja. Bio sam u tim zatvorima i imam prijatelje koji su naprosto nestali u tim vojnim gulazima. Dobro znam posljedice radikalnih i neograničenih mjera koje moć predaju u ruke vojnim strukturama bilo koje države. Iako znam da je moja borba donkihotovska, ona se ipak mora pokrenuti. Moramo se boriti ukoliko želimo imati ikakvu nadu za spas naše zemlje od korporativnog fašizma", zaključuje Hedges.

Pročitajte više