"DOBRODOŠLI U PAKAO" Velik sukob policije i prosvjednika uoči summita G20, ima ozlijeđenih

Foto, Video: Getty Images, YouTube (RuptlyTV)

SPECIJALNA policija u Hamburgu upotrijebila je vodeni top protiv prosvjednika koji su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo uoči summita G20.

Do sukoba je došlo na prosvjedu antikapitalista koji su došli na prosvjed s natpisima "Dobrodošli u pakao" i "Uništite G20". Policija je pokušala rastjerati okupljene, a oni su uzvratili bocama, kamenjem i bakljama.

Liječnici su odmah zbrinuli nekoliko osoba dok su preostali prosvjednici ostali na ulicama. Zapaljen je najmanje jedan automobil te je uništeno nekoliko trgovina.
 

Iznenadni sukob

Policija je očekivala oko 8.000 potencijalno nasilnih aktivista iz cijele Europe a i šire. U grad je stoga poslano preko 20.000 policajaca, piše BBC.

Do sukoba policije i prosvjednika je došlo iznenada. Prosvjed je započeo mirno te su okupljeni nosili transparente s porukama protiv G20 i izvikivali iste slogane.

Odjednom je došlo do okršaja policije i prosvjednika, piše CNN i dodaje kako se ne zna što je točno uzrokovalo sukob, ali dodaje kako su se čule detonacije nakon kojih su prosvjednici počeli bacati boce na policiju.

Najmanje jedna osoba ozlijeđena

BBC javlja kako su organizatori nakon prvih znakova nasilja otkazali prosvjed ali kako su brojni prosvjednici unatoč tome ostali na ulicama. Najmanje jedna osoba je ozbiljnije ozlijeđena.

Prosvjednici su na policajce bacali kamenje, boce i baklje.

"Došao sam jer sam u potpunosti protiv summita G20. To je osnovni razlog zašto nam ide tako loše u svijetu. Ratovi mogu biti loši, ali kapitalizam ubija", izjavio je za CNN 21-godišnji Nicklas, jedan od prosvjednika.

 

U Hamburgu je i novinar Hrvoje Krešić, koji je na svojem Twitter profilu objavio nekoliko fotografija iz Hamburga, na kojima se, između ostalog, vidi i jedan bankomat koji se čini poliven ljepljivom tekućinom kako se ne bi mogao koristiti.

Pročitajte više