Dobronamjerno zlostavljanje: Obama neće procesuirati agente CIA-e

ADMINISTRACIJA Baracka Obame danas je izvijestila da neće procesuirati agente Središnje obavještajne agencije (CIA) koji su se tijekom ispitivanja osumnjičenika za terorizam služili grubim metodama odnosno raznim oblicima fizičkog zlostavljanja osumnjičenika.

Američki mediji podsjećaju da je Barack Obama čak i prije nego što je u siječnju preuzeo dužnost, slao signale kako njegova administracija neće inzistirati na procesuiranju agenata koji su sudjelovali u tajnim programima ispitivanja potencijalnih terorista.

Naime, ti programi su u vrijeme vladavine Georgea W. Busha smatrani zakonitima i to prema mišljenjima koja su dolazila iz Ministarstva pravosuđa SAD-a u to vrijeme.

Međutim, današnje izvješće koje je još uvijek neslužbeno, ali je u javnost izneseno putem visokog državnog dužnosnika koji je htio ostati anoniman, tumači se kao jasan pokazatelj stava da će agenti CIA-e biti mirni, sve dok postoje dokazi da su njihovi postupci prilikom ispitivanja osumnjičenika bili u skladu s tadašnjom zakonskom legislativom odnosno provođena u "dobroj namjeri" sa ciljem zaštite SAD-a i njenih građana.

Podsjetimo, CIA je svojedobno priznala ispitivanje trojice visokorangiranih pritvorenika osumnjičenih za terorističke aktivnosti koji su bili mučeni metodom koja u SAD-u nosi naziv "waterboarding" što je svojevrsna simulacija utapanja. Metoda je korištena 2002. i 2003. godine uz znanje i dozvolu Bijele kuće i Ministarstva pravosuđa.

Bivši direktor CIA-e Michael Hayden kasnije je rekao da metoda nakon toga više nije korištena. Unatoč tome predstavnici američkih skupina za zaštitu ljudskih prava apelirali su na Baracka Obamu da podrži procesuiranje agenata koji su sudjelovali u onome za što su, poput mnogih Obaminih dužnosnika i ostalih dužnosnika diljem svijeta, ocijenili da se radi o mučenju.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više