"Doći će vrijeme kad će kriminalci u Ini Bossova odijela zamijeniti za prugaste remetinečke kute"

SVI SUCI koji, za razliku od Tončija Majice, "nisu dirali u osinje gnijezdo" nego su išli na ruku moćnicima, napredovali su. Majici, koji je presudio protiv naftne kompanije Ina, nije produljen sudski mandat. Majica je, kaže Vesna Balenović, sačuvao obraz.

"Kazao je da hajku na njega vrše marginalne skupine i pojedinci. Radi se o 50 tisuća oboljelih", kaže Balenović o svom bivšem šefu, predsjedniku Uprave Ine, Tomislavu Dragičeviću. Odlukom suca Majice Ina Rafinerija nafte u Sisku proglašena je krivom zbog onečišćenja okoliša, i to je prva presuda protiv hrvatskog naftnog diva u 44 godine njegovog postojanja.

Ina: Pa nismo baš tako moćni

Glasnogovornik Ine Bojan Vinek odbacuje "konstrukcije" da je smjena Majice vezana za njegovu presudu protiv Ine.

"Državno sudbeno vijeće postavlja i razrješava suce i to je apsolutno njihov stav. A to što neki (Balenović) koriste ovu priliku... Pa nismo baš toliko moćni", kaže Vinek.

No, ostaje da su se nakon okršaja Ine i njezine zviždačice Balenović u pet sudskih sporova tijekom sedam godina dogodila napredovanja sudaca koji su presudili protiv zviždačice koja je sve što zna o nestanku 100 milijuna dolara derivata prijavila predsjedniku Uprave Tomislavu Dragičeviću.

Nakon inzistiranja na raščišćavanju korupcije, Balenović je dobila otkaz i od tada ju Ina vuče po sudovima, dok je radni spor koji ona vodi protiv kompanije završio u Strasbourgu.

Kleveta: Ivana Kršul napredovala od Općinskog do Županijskog suda

Ivana Kršul je čuvena sutkinja što se tiče presude za klevete - presudila je u korist Ivića Pašalića, Miomira Žužula i Slavka Linića, te nakon toga od sutkinje Općinskog suda, postala Županijska sutkinja.

"Kad sam se žalila na izrečenu opomenu zbog klevete Županijskom sudu, sutkinja Lepa Singer je to uvažila i obrazložila riječima 'da se kleveta ponekad i može dozvoliti radi viših nacionalnih interesa' i time, po mom mišljenju, sugerirala općinskoj sutkinji da i ona taj tužbeni prijedlog odbaci kao neosnovan. No, slučaj je vraćen Kršulici i ona me kaznila dva puta s tisuću kuna", kaže Balenović.

Kleveta 2: Natalija Glumičić-Ščekić presudila Dragičeviću u korist

Sutkinja Natalija Glumičić-Ščekić pravomoćno je presudila Vesni Balenović, dvije tisuće kuna kazne, kaznu zatvora od dva mjeseca s rokom kušnje od dvije godine, pod uvjetom da će ići u zatvor ako stvari koje je govorila o Dragičeviću "ikada ponovi i ružno se izrazi govoreći o njemu".

"Ja sam odmah ponovila da su razbojnici i kriminalci. Sutkinja je, kako bi šarmirala Inu, dva puta jslala zaštitara na mene i Hitnu je pomoć držala blizu sudnice", kaže Balenović, dodajući kako je Glumičić-Ščekić odbacila njezin zahtjev za izuzećem sutkinje nakon sam pet minuta odlučivanja.

Duševno boli ili ne boli: Vinka Nobilo i Dražen Jakovina različito odlučili od Gorana Škugora

U parnici u kojoj je Slavko Linić tužio Balenovićku za duševne boli, sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Vinka Nobilo presudila je u njegovu korist na osnovi izjave Linićeve supruge Ksenije - "moj suprug je bio napet kad bi išao u Zagreb, bilo nam je neugodno i nelagodno", prisjeća se Balenović, po njenom mišljenju, pristrane svjedokinje.

"Bez ijednog dokaza da je popio Lekadol, papir da ima neku sitnicu na nervima, Vinka Nobilo je zaključila da je njegova supruga dovoljno jak svjedok, a da se moje vještačenje odbija", prisjeća se Balenović. Nobilo je naslijedila Dražena Jakovinu u ovom procesu nakon nekoliko ročišta. Jakovina je promaknut u Županijski sud.

Usporedbe radi, u identičnom procesu koji je protiv nje vodio šef Uprave Tomislav Dragičević, sudac Goran Škugor je odmah na prvome ročištu za duševnu bol pitao za medicinsku dokumentaciju.

"Poslao nas je van i nakon pet minuta donio presudu u ime naroda, da je odštetni zahtjev od neosnovan, jer nije ničim dokazao duševne patnje", prepričava Balenović.

Ništavnost otkaza: Marina Braje Meznarić ustvrdila da nije bilo građanske dužnosti da se o progovori o korupciji

Kada je Balenović tužila Inu za ništavnost otkaza, sutkinja Marina Braje Meznarić s Općinskog suda kazala je da je Balenović "ružno govorila o svom poslodavcu i da vjeruje petorici optuženih čelnika jer su po njenoj procjeni logični, vjerodostojni, iskreni i točni", kaže Balenović.

"Ali Ina je tada bila u sto postotnom vlasništvu države! Ružno sam govorila - o državi? I zbog toga sam dobila otkaz?", pita se već osam godina nezaposlena majka maloljetne djece. Kada se žalila Županijskom sudu, sutkinja Jasenka Žapčić tog suda je ovako obrazložila presudu u korist Ine:

"'Vesna Balenović nije glasnogovornica Ine i kao takva nije smjela davati izjave bez odobrenja predsjednika Uprave Tomislava Dragičevića'. Ne znam je li primijetila da sam ja optužila Dragičevića. Što sam ga trebala pitati - gospodine Dragičević, mogu li ja pričati da ste vi lopov?", kaže Balenovićka. Sutkinja je zaključila da nije bilo građanske dužnosti da govori o korupciji. Zviždačica naglašava da možda nije bila glasnogovornica, ali je zato bila voditeljica ekspertnog tima ekonomista u uredu izvršnog direktora i člana Uprave Željka Vrbanovića i da je stoga znala što se događa.

Mladen Bajić i državna odvjetnica kod Melani Vukmirice: Kriv je mrtav čovjek!

Balenović je tražila moratorij na sve sudske sporove dok se Državno odvjetništvo ne izjasni je li bilo malverzacija u Ini. Nakon četiri godine neuspjelih kontakata sa glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i državnom odvjetnicom Nadom Josipović, Balenović se obratila saborskim tijelima. Nakon toga stigao joj je odgovor iz DORH-a.

"Bajić me odbio sa rečenicom da je za kompletan kriminal u Ini kriv Davor Kuvačić, bivši šef Uprave. On nije mogao odgovarati jer je umro. Na moja 24 elaborata oni su mi odgovorili na dva papira, okrivili su čovjeka koji je bio na bolovanju dok su se događale malverzacije koje sam prijavila. Pogriješili su čovjeka, pogriješili su milenij!", kaže Balenović. Pitala je Bajića da ako su postojale malverzacije, zašto je onda ostala bez posla. Rekao je da ne zna.

"Kada je mene odbila, Nada Josipović je postala zamjenica ravnatelja Uskoka. Ali valjda joj je i to dosadilo, jer sam ju vidjela na televiziji kako u seriji 'Sudnica Melani Vukmirice' glumi državnu odvjetnicu. Izgleda da je to cijelo vrijeme radila - glumila", ogorčena je Balenović na bivšu državnu odvjetnicu koju smatra "sitnom dušom".

"Optužila je jednom prilikom kolege na sudu da joj fali 20 tisuća kuna iz torbe. Prvo, tko uopće nosi sa sobom 20 tisuća? Policija ju je zatražila da ide na poligraf, ali se Josipović u zadnji tren ustrašila i izjavila da je pronašla novce u kući", tvrdi Balenović.

Ova se žena konačno obratila Europskom sudu za ljudska prava, gdje tuži Hrvatsku. Razočarana je Vrhovnim sudom što se tiče njene bitke za povratak na posao. On je zaključio da nije bilo građanske dužnosti da prijavi malverzacije, kao i Ustavnim sudom, gdje su zaključili da je naštetila ugledu tvrtke, s tim da su neki ispričali svoju odluku i činjenicom da ju je nemoguće vratiti na posao jer nije postojao Zakon o zaštiti zviždača.

"I Majica je sada zviždač", kaže Balenovićka, zaključujući - "Doći će vrijeme kad će kriminalne skupine u Ini Bossova odijela zamijeniti za besplatne prugaste remetinečke kute".

A.B.
Foto: Index, INA

Pročitajte više