Dodik i mađarski ministar na Vučićevom skupu: "Srbija ima sjajnog predsjednika"

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Na provladinom skupu održanom danas u Srbiji govorio je šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto koji je, čitajući tekst na srpskom jeziku, rekao da Srbija ima "sjajnog predsjednika Aleksandra Vučića" koji je postigao to da između mađarskog i srpskog naroda umjesto neprijateljstava u prošlosti sad vlada "povijesno prijateljstvo".

Vođa bosanih Srba Milorad Dodik je rekao da su ljudi iz Republike Srpske došli podržati "snažnu i jaku Srbiju koju vodi Aleksandar Vučić".

Sukobi na sjeveru Kosova, Vučić: Srbija neće sjediti prekriženih ruku

Skup, na kojem se prema provladinim medijima okupilo 200.000 ljudi, održan je nakon što su ranije danas u tri općine na sjeveru Kosova izbili sukobi između kosovske policije i lokalnih Srba koji su se usprotivili pokušajima novoizabranih načelnika Albanaca da uđu u općinske zgrade nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

Vučić je u potom zapovjedio vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se postrojbe približe granici s Kosovom. Govoreći na skupu, upozorio je da "Srbija neće sjediti prekriženih ruku".

Vučićevi pristaše stajali na kiši

Deseci tisuća predsjednikovih pristaša po kiši su se okupili u središtu Beograda nakon što su masovni građanski prosvjedi protiv nasilja proteklih tjedana ozbiljno uzdrmali njegovu dugogodišnju vladavinu. 

Korisnici društvenih mreža tvrde da su brojni radnici javnih poduzeća i državnih institucija bili pod pritiskom da sudjeluju na onome što su vlasti i provladini mediji danima najavljivali kao "najveći skup u povijesti Srbije". 

Uslijedio je nakon masovnih prosvjeda koje je proeuropska oporba organizirala nakon dvije masovne pucnjave početkom svibnja u kojima je u beogradskoj osnovnoj školi i selima u okolici Mladenovca ubijeno 18 učenika i mladih, a 20 ih je ranjeno.

Oporba optužuje vlast da je odgovorna za stanje u duštvu u kojem se tolerira i promiče nasilje u javnom prostoru i medijima. Novi prosvjed protiv nasilja trebao bi se održati sutra.

Pročitajte više