Dodik na tajnim računima u inozemstvu skriva milijune eura?

"IDUĆI za tragovima novca koji je iz Republike Srpske prebacivan na račune u inozemstvu, istražitelji predvođeni slovenskim tužiteljem Harijem Furlanom provjerili su nekoliko računa u Europi da bi onda na offshore bankama (redakciji Dana su poznati točni podaci koje u interesu dalje istrage zasad nećemo iznositi) otkrili pohranjeno više milijun eura koji se dovode u izravnu vezu s Miloradom Dodikom i njegovim bliskim prijateljem Slobodanom Stankovićem, vlasnikom Integrala i još nekoliko firmi", pišu sarajevski Dani, a prenosi dnevnik.ba.

U tekstu pod provokativnim naslovom "Uhićeno sedam vehabija, A ON?" redakcija Dana piše o milijunskoj imovini Milorada Dodika i njegovih bliskih suradnika koju su navodno stekli sumnjivim poslovima u inozemstvu.

Dani naime pišu o informacijama koje će istražitelji tijekom istrage koja se protiv Milorada Dodika i još nekoliko dužnosnika i gospodarstvenika Republike Srpske već mjesecima vodi u Tužiteljstvu BiH, morati provjeravati. Među njima su i one o bankovnim računima, brojnim stanovima, kućama, poslovnim prostorima, firmama, plantažama, lovištima, košarkaškom klubu, radijskim stanicama, stotinama tisuća hektara obradivog zemljišta i dionicama u brojnim poduzećima i bankama.

Kako navode, radi se o imovini u BiH, Srbiji, Grčkoj, a nominalni vlasnici te vrijedne imovine, čija vrijednost prema grubim procjenama prelazi 200 milijuna eura, su pored samog premijera Republike Srpske i članovi njegove obitelji te bliski prijatelji i poslovni partneri.

Dodik opstruira istragu

List piše i kako je odmah nakon što je iz SIPA otišlo prvo izvješće, Dodik preko svojih poslušnika na raznim razinama vlasti pokrenuo žestoku kampanju protiv Dragana Lukača, tadašnjeg zamjenika direktora SIPA koji je predvodio tim zadužen za istragu o Dodiku.

Lukač je, navodi se, degradiran, a da nitko iz međunarodne zajednice na to tada nije reagirao. Sadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin je najavio da će im prioritet biti predmeti koji su u tijeku i u kojima ne smije doći do zastoja. Slučaj Dodik koji svojom težinom i rezultatima može izravno utjecati i na predstojeće opće izbore, svakako će morati biti prioritetan i upravo na njemu će i Barašin i Tužilaštvo BiH dokaz(iv)ati svoju profesionalnost, piše list.

Pročitajte više